Bråda dagar för kantorer
- Idag var det julgudstjänst i Dalsgården i Gunnebo, imorgon är det julbön och julnattsmässa och så är det två julottor, räknar Sylvia upp.
Sandra är till och med extrainkallad resurs eftersom det finns så ont om kantorer. I vanliga fall läser hon till organist i Göteborg, men nu är det jullov och hon jobbar gärna. Både speltillfällena och pengarna sitter bra.
- Jag gör egentligen inte så mycket själv i jul. Det var i söndags och nästa söndag och så delar vi lite på det i jul, säger hon.
Men det tar ändå mycket tid i anspråk. Det blir många mil att åka och förberedelser och repetitioner tar tid. Inför varje gudstjänst blir det i alla fall en timmes övning med solister och kör.
- Så det är mycket tid som folk inte tänker på, säger Sylvia.
- Folk tror att jobbar man i kyrkan så jobbar man bara på söndagen. "Vad gör du resten av tiden?" säger de, berättar Sandra.
- I vårt avtal står att vi ska ha åtta timmars sömn, så man ska inte göra både midnattsmässa och julotta, men tyvärr så ställer folk upp på det ändå, säger Sylvia.
Och när det är ont om kantorer, så måste det rent av bli så ibland.
För några år sedan jobbade Sandra i Västerås med en alternativ jul för ensamma människor. Det var mycket jobb nästan hela dygnet.
- Det var julbord, jag spelade, de sjöng julsånger och öppnade paket. Jag hade det plus julbön, julottan och gudstjänst klockan 10, men inte julnattsmässan. Det kändes meningsfullt, som Karl-Bertil Jonsson-stuk.
Efter julhelgen kommer som bekant nyårshelgen, och då blir det ännu fler gudstjänster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!