Ovanligt lite regn och snö i vår del av landet har fått vattentillgången att krympa rejält. Bevattningsförbudet som inträdde för drygt tre veckor sedan fortgår.
Att inte vattna i trädgården är nog självklar för de flestat, men det finns också andra sätt för att spara på vattenåtgången.
Bland villaägarna i Västervik verkar de allra flesta ha bevattningsförbudet i bakhuvudet.
Olle Månsson har flera tips på hur hans familj minskar vattenåtgången.
– Vi har vattentunna. Det är bra för då kan man ta regnvattnet därifrån och vattna med. Man ska inte dricka det, men vattna går bra. Det sparar en hel del vatten. –
– Man kan också tänka på att dricka ur vattenglaset och inte slänga ut vatten.
Knut Öberg vattnar så lite det går – men tänker alltid på vattenåtgången. Vattenbrist eller ej.
– I trädgården har jag droppvattenslang som sparar massor med vatten jämfört med en vanlig slang och den använder jag även om då det inte är bevattningsförbud. Inomhus tänker vi på att inte handdiska under rinnande vatten till exempel, men det är sådant som finns med även när det inte är dåligt med vatten.
De flesta uppger att de helt struntar i att vattna gräsmattan. Ute är det bara blommor som vattnas – och det sparsamt, med vattenkanna.
– Gräsmattan får vara som den är. Brun, konstaterar Angela Nyberg.
– Vattentunnor har vi också och det ger en hel del vatten faktiskt.
Det allmänna rådet när det gäller all vattenanvändning är att vara försiktig och inte slösa med vattnet.
För att hushålla med resurserna tipsar länsstyrelsen bland annat om att stänga av kranen vid tandborstning. "Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 36 liter vatten." Borstar du tänderna två gånger varje dag sparas 72 liter" skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Länsborna uppmanas också att duscha kortare tid, duscha istället för att bada badkar, fylla tvätt– och diskmaskiner ordenligt och undvika att diska under rinnande vatten.
Ett annat tips från länsstyrelsen är att ha en kanna kallt vatten i kylskåpet – istället för att spola fram det kalla vattnet. En minuts spolning i kranen varje dag kan göra av med tolv liter vatten i onödan. "Många bäckar små" gäller i fallet med droppande kranar. En vattenkran som står och droppar kan kosta uppemot 20 000 liter vatten per år, eller motsvarande 130 badkar.