Bra snabbmat på ett kick
Snabbmat behöver inte vara dålig mat. Du kan laga mat på en kvart utan en massa skräp. Ibland är bråttom en finfin krydda.
Feta + jalapeño + skinka + ägg = höjdaromelett på nolltid. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Recept
Feta- och jalapeño-omelett 2 portioner, 15 minuter Kanonlunch för två. Jalapeño finns på burk i tacohyllan om du inte hittar färsk. Hoppa över skinkan om du vill göra den helt vegetarisk. 1 stor gul lök100 g rökt skinka (hoppa över för vegorätt)1 färsk jalapeño (eller 1 msk inlagd, finns i tacohyllan)cirka 75 g feta3 salladslökar5-6 äggnymalen svartpepparolivolja och/eller smörSätt ugnen på grill, 250 grader. Skala och skiva löken tunt. Skär skinkan i remsor och skiva jalapeñon i ringar, ta bort kärnorna om du inte vill ha det för starkt. Skär fetan i tärningar. Strimla salladslöken. Vispa äggen i en bunke med svartpeppar. Hetta upp matfett i en teflonpanna. Fräs löken svettig och genomskinlig. Tillsätt jalapeño, och skinka. Häll över äggblandningen, strö över feta och salladslök och peta i botten då och då. Grädda tills omeletten nästan stelnat. Sätt in stekpannan i ugnen under grillelementet 1-2 minuter tills omeletten precis får färg. Servera genast direkt ur pannan. Rimmad lax med chilimozzarella 2-3 portioner Här är det smakerna som får göra jobbet tillsammans med lite "bra-att-ha-hemma-råvaror". 2 mozzarellaostar1/2-1 röd chili1 citron1 gul paprika1/2 kruka färsk basilika eller korianderfin olivoljanymalen svartpepparflingsalt1/2 gul eller röd lök200 g rimmad lax (kan ersättas med rökt)Riv mozzarellan i bitar och lägg i en skål. Kärna ur (om du inte vill ha det för starkt) chilin, finhacka och häll i skålen. Tvätta citronen och riv ner skalet. Kärna ur paprikan, skär i strimlor och blanda med mozzarellan. Riv ner basilikablad eller plockade korianderblad. Ringla över olivolja, dra några rejäla tag med pepparkvarnen och tillsätt lite flingsalt. Riv eller skär laxen i strimlor. Skala löken och skär i tunna skivor. Blanda lax och lök med mozzarellablandningen på ett stort fat. Pressa över citronsaft, ringla över lite till olivolja och peppra lite extra. Servera som en lätt snabbmiddag med ett gott bröd till. Senaps- och kaprisfylld lövbiff 4 portioner, 15 minuter Skön 70-talsnostalgi. Lövbiff är prima snabbmat. 4 lövbiffarsaltnymalen svartpeppar1 liten gul lök1 knippa persilja1-2 msk fransk senap1-2 msk kapris1 tsk riven pepparrot2 dl crème fraichesmörolivoljaev 1 dl vitt vinBanka ut lövbiffarna så mycket du kan. Salta och peppra. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan. Blanda senap, lök, kapris, pepparrot, persilja och 1/2 dl crème fraiche. Lägg en klick fyllning på varje biff. Förslut med tandpetare. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Stek biffarna cirka en minut på varje sida i omgångar. Vispa ur pannan med en skvätt vatten (eller vitt vin) och tillsätt resten av crème fraichen. Låt bubbla ihop till en sås. Servera biffarna genast med lite sås vid sidan och en grönsallad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!