Bra samarbete bakom lyckad integration
Kommunens avtal med Integrationsverket om att ta emot 80 flyktingar och invandrare fungerar över förväntan. Det konstaterar kommunens integrationsenhet.
I maj i år beslutade socialnämnden att svara ja på Integrationsverkets vädjan om att ta emot fler flyktingar och invandrare som fått uppehållstillstånd. 30 platser utökades till 80.
Men beslutet var långt från enhälligt. Den politiska strid som blossade upp kring frågan orsakade en djup spricka mellan partierna i den styrande majoriteten.
Medan folkpartiet, kristdemokraterna och vdm tillsammans med socialdemokraterna drev igenom kravet på 80 platser, ansåg moderaterna, centern och vänsterpartiet att det räckte med 60 platser.
Risken finns, menade nämndens moderata ordförande Marie-Louise Lundgren efter beslutet, att ett för stort flyktingmottagande i Västervik ställer svaga grupper mot varandra.
Men några problem att utöka antalet platser till 80 har det inte varit, konstaterar nu kommunens integrationsenhet. Omkring 70 personer har tagits emot av kommunen, och tio står i kö.
- Vi har inte stött på några problem, varken med de personer som kommit hit eller utifrån samhället, säger Christina Ekstrand.
Tvärtom, säger hon, fungerar integrationen i Västervik väldigt bra.
- Det är till Västervik andra kommuner lyfter luren för att fråga hur vi gör.
Och inte heller socialnämndens ekonomi har blivit lidande av de 80 platserna.
- Nej, någon påverkan på vår ekonomi har inte det här. Vi får statsbidrag för de 80 personer vi skrivit avtal om, säger socialchefen Jörgen Olsson.
Integrationsfrågan lyfts fram mer och mer i den politiska debatten.
Statsminister Fredrik Reinfeldt slog i den regeringsförklaring som presenterades i går att svensk integrationspolitik har misslyckats. Undervisningen i svenska för nyanlända invandrare uppvisar dåliga resultat och måste därför förbättras, menade Reinfeldt.
Men i Västervik fungerar språkundervisningen bra. I torsdagens VT lade Brita Klint, rektor för SFI-undervisningen i Västervik, fram siffror som visar att fler personer klarar utbildningen med godkända betyg och färre hoppar av i kommunen jämfört med snittet för hela riket.
Och det är också just SFI-undervisningen i Västervik som integrationsenheten lyfter fram som en av förklaringarna till det goda resultatet med integrationen i kommunen.
- Vi har ett väldigt bra samarbete mellan oss på socialen, arbetsförmedlingen och SFI-undervisningen. Det gör att vi sätter individen i centrum och utgår från hans eller hennes förutsättningar, säger Christina Ekstrand och fortsätter:
- I avtalet med Integrationsverket förbinder vi oss att göra enskilda introduktionsplaner, där vi kartlägger vilket stöd personerna behöver, yrkesbakgrund, vad de har för utbildning och vad de vill i framtiden. Sedan försöker vi lotsa in dem i samhället så fort det går.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!