Bra men tufft första år för flyktinghemmet

Det har varit ett tufft med bra första år för flyktingverksamheten i Gamleby. Nu vill man utveckla hemmet med ytterligare en lägenhet.

Gunilla Månsson skulle gärna se att hemmet kompletteras med en lägenhet som barn som fått uppehållstillstånd kan flytta till.

Gunilla Månsson skulle gärna se att hemmet kompletteras med en lägenhet som barn som fått uppehållstillstånd kan flytta till.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-07-01 00:06
Det har gått drygt ett år sedan det gamla barnhemmet i Gamleby fick nya hyresgäster. Föreståndaren Gunilla Månsson berättar om hur hon trodde att det skulle bli och hur det sedan blev. - Vi hade ingen aning om hur det skulle bli. Man fick vara ganska nollställd och ödmjuk när man gick in i det här. Alla barn kommer från olika kulturer med olika regler. Att hålla tiden innebär olika saker för olika människor lärde sig personalen snabbt.- Nio för mig är halv tio för någon annan. En annan, svårare sak, som framkommit under året är att det inte är bra blanda asylsökande flyktingbarn med barn som fått permanent uppehållstillstånd. - De som har fått permanent uppehållstillstånd är glada och vill fira, men de kan inte leva ut sin glädje för de andras skull. Och de som inte fått uppehållstillstånd kan inte visa sin sorg, säger Månsson. Hon jobbar för att hemmet ska få en lägenhet i Gamleby som de som fått uppehållstillstånd kan flytta till.Månsson tycker att den allra största utmaningen är att motivera de barn som fått avslag.- Det är en stor utmaning att få dem att göra saker och att gå till skolan när de fått avslag. Att få dem att acceptera sin situation.Killarna på hemmet har placerats i Gamleby av Migrationsverket. En del av dem har berättat om sin bakgrund för personalen, andra inte. - Vi vet inte så mycket om dem innan de kommer. En del berättar efter hand när de känner sig säkrare. Det är ofta smugglare som tagit barnen till Sverige. De kan ha gått långt, åkt båt, suttit i en container eller gömt sig under lastbil. Vi har bara haft en person här som kommit hit med reguljärflyg, berättar Månsson.För det mesta funkar allt bra på hemmet, som är som ett kollektiv. - Ibland längtar de hem och ibland blir det lite bråk, men så är det ju med alla tonåringar. Nu när det är sommarlov försöker personalen hitta på olika aktiviteter för killarna. Praktik är ett försök.- Vi har försökt att hitta praktikplatser för att de ska integreras i samhället och träna sig i svenska språket, det är ju det som är nyckeln, säger Månsson. Några av killarna spelar fotboll och andra sporter. Men det är svårt och tidskrävande att få svenska kompisar för dem. - Det handlar inte om att svenska ungdomar inte vill, de vet bara inte hur de ska bete sig. Och killarna känner sig trygga med varandra. Men vi försöker hela tiden hitta nya vägar till nya kontakter. Hon tycker att det är lyckat att ha hemmet i Gamleby. - Det är mycket positivt, det har jag känt sedan start. Jag tror att det är bra för ungdomarna att vara i ett litet samhälle istället för en storstad. Här hälsar folk och man känner igen varandra.
Hem för ensamkommande flyktingbarn
I dag bor sju killar i åldern 16-17 år på hemmet. De kommer från Irak, Somalia och Afghanistan.Åtta personer jobbar på hemmet, som är bemannat dygnet runt. Pojkarna som bor på hemmet har sökt asyl och väntar på uppehållstillstånd, eller har just fått det. Målet är att hitta familjehem till pojkarna. Kommunen får pengar från staten för att driva hemmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om