"Bra mat gör oss friska"

Immunologen Sanna Ehdin missionerar för en sundare livsstil och mindre skräpmat.

– Det gäller att inte vi låter vår gamla sunda matkultur gå förlorad, menar Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och skräpmatsdebattör. Foto: ANDERS STEINER

– Det gäller att inte vi låter vår gamla sunda matkultur gå förlorad, menar Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och skräpmatsdebattör. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2003-10-21 01:00
Tänk på vad du äter och vem du umgås med så kan du förbättra ditt välbefinnande. Det ingår i Sanna Ehdins filosofi. Hon tillämpar en helhetssyn på människans välbefinnande och menar att allt hänger ihop.
- Viktigast för att må bra är att äta mat som tillför näring och vårda sina relationer, säger hon.
Sanna Ehdin är författare, fil dr i immunologi och föreläsare. I går höll hon två föreläsningar i Bryggaren i Västervik, på temat "den självläkande människan".
Det senaste decenniet har hon också arbetat med forskning i psykoneuroimmunologi, vilket betyder sambandet mellan kropp och själ, tankar och känslor, och hälsan.
Begreppet "den självläkande människan" innebär att ha en lösningsbaserad syn i stället för en problembaserad.
- Tänk på det som är bra i stället för det som är dåligt, manar hon. Att bara tänka positivt blir bara kosmetika, det räcker inte. Utan man måste bli medveten om varför, om sammanhang och helhet och öka förståelsen.
- Ta tid till dig själv då och då, 20-30 minuter om dagen, och stäng av allt omkring dig och bara var för dig själv. Även om man har mycket att göra vinner man på det för om man bara jobbar på för att man har så mycket att göra så dräneras man till slut och får ingenting gjort.
- Och gå ut i naturen. Naturen har en läkande effekt på människan.
Sanna Ehdin missionerar om sundare kostvanor och en sundare livsföring. Inte bara bra mat utan också att unna sig sömn och vila för att må bra. Hon talar om energitjuvarna: stress, dålig kost, miljöföroreningar, strålning, känslomässiga konflikter och annat som påverkar oss.
I hennes mission ingår att propagera för ekologisk mat och mot den industriella födan:
- Vi måste får tillbaka kvalitén i maten!
Hon visar en bild av industriförpackad mat i en affärshylla.
- Hur mycket livsenergi finns det kvar i det här?
För att må bra handlar det alltså mycket om maten. Att äta mindre skräpmat, som innehåller mycket socker.
- Dagens mat gör dig sjuk. Vi får energibrist för att skräpmaten innehåller för lite näring och för mycket tomma kalorier, säger Sanna Ehdin. Men det är naturligt för kroppen att vara frisk.
- Dålig mat bidrar till inflammationer och vi rör oss mindre. Det är en rad faktorer som gör att vi kommer ur balans.
Hon talar om det som vi alla egentligen vet sedan generationer tillbaka: vikten av att äta en bra frukost.
- De som äter frukost mår bättre, sköter sig bättre och blir inte lika lätt överviktiga. Att slarva med maten och äta för mycket sött kan leda till social utslagning redan i skolan eftersom barnen då inte orkar hänga med. Problem i skolan kan bero på felaktig kost.
Hon oroar sig över hur våra kostvanor har förändrats på ett par generationer:
- Det är den amerikanska livsstilen som påverkar oss. Många ungdomar äter inte frukost längre och äter alldeles för mycket socker. Sedan vi fick plockgodiset i affärerna på 80-talet äter vi alldeles för mycket sötsaker och för ofta.
Sanna Ehdin har kontroversiella åsikter om socker och livsmedelsindustrin. Hon menar att man där inte tar sitt moraliska ansvar utan till varje pris vill sälja det som inte är nyttigt, inte minst genom reklam som riktar sig till barn.
- Få faktorer styr våra kostvanor så mycket som livsmedelsindustrin, fastslår hon.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om