För många i Västervik är hon nog kanske mer känd för sin tid som ung kanotist. Då hette hon Ljung och fick Västerviks-Tidningens guldmedalj 1988.
- Min bragd var då att vinna tre nordiska mästerskap för juniorer. Det intresset hade jag nog fått från min pappa och hans bröder som alla var hängivna kanotister.
Numera blir det inte så mycket paddlande för Anna. Familjen och arbetet tar den mesta tiden. Chefsjobbet på LRF Konsult har hon haft sedan i augusti förra året. Att hon skulle utbilda sig till något inom ekonomi och juridik hade hon klart för sig ganska tidigt så valet av den ekonomiska linjen på Västerviks gymnasium var ganska givet. Efter några år på Sparbanken i Västervik var det dags för universitetsstudier i Stockholm där hon studerade juridik, med finansiell inriktning sista året.
- Jag gjorde sedan mitt sista studieår på ett universitet i London. Jag hade vissa planer på att stanna där, men så fick jag jobb på Svenska Bankföreningen i Stockholm.
Efter tio år lockade hemstaden, då hade hon även hunnit arbeta som affärsjurist på Skandias huvudkontor i Stockholm. I Västervik blev hon chef för Nordea. Att efter lång tid inom bankvärlden börja jobba på ett konsultföretag, där en av specialiteterna är jord- och skogsbrukets ekonomi tycker hon är stimulerande.
- Det är ju en viss skillnad. Här säljer vi kvalificerad rådgivning till våra kunder, vilket är den enda intjäningen. Vi har inget räntenetto och inga förvaltningsprovisioner i botten som inom bankvärlden. Vi är också mer säsongsbetonade här, då mycket av vårt arbete rör bokslut och deklarationer, vilka skall vara klara på våren. De tjänster vi erbjuder är faktiskt mer varierade och vårt tjänsteutbud är bredare än jag först hade trott. Jag tänkte nog, som många andra gör, att det bara var lantbruk som gällde för LRF Konsult, men vi har faktiskt också väldigt många andra företag som kunder. Dagens jord- och skogsbruksföretag skiljer sig inte heller så mycket från ett vanligt medelstort företag, på grund av den storleksrationalisering som skett.
De frågor som nu verkar vara mest aktuella inom jord och skog är generationsskiftena. Att det blivit så många just nu tror hon mycket beror på att 40-talistgenerationen håller på att lämna över, och den är som bekant stor. Ett annat område där LRF Konsult anser sig vara något av experter är när det gäller EU-rådgivning. Inom förtaget finns också Skogsbyrån som bland annat är inriktad på fastighetsförmedling och juridiska byrån .
Att hon som kvinna basar över ett företag som mest har sina uppdrag från ett mansdominerat område har hon aldrig haft några problem med.
- Jag minns att det blev lite uppmärksamhet när jag kom till Nordea som chef. Jag var ung, bara 32 år, och den första kvinnliga bankchefen i Västervik. Jag kom från Stockholm och där var det inte så konstigt, så jag var nog lite överraskad. Nu är det mer vanligt, flera av cheferna inom LRF Konsult i länet är kvinnor.
Som chef vill hon särskilt rikta in sig på att arbeta med ledarskapsfrågor, att utveckla medarbetarna till att utveckla sitt arbete och sina prestationer.
- Jag gjorde det på Nordea också och upptäckte att ett bra ledarskap betyder mycket för stämningen i företaget och därmed också för resultatet. Jag tror att den frågan blir allt viktigare. Tidigare rekryterades chefer ofta efter expertkunskaper inom sitt specialområde. Men att man kan mycket om ett speciellt område behöver inte betyda att man blir en bra chef.