Bra betyg för SFI i Västervik
Bara en tredjedel av de personer som läser Svenska för Invandrare (SFI) går ut med godkänt betyg, konstaterar Skolverket i en ny rapport. Men i Västervik ser det bättre ut - fler godkänns och färre hoppar av.
Bra betyg. Brita Klint är rektor för SFI-undervisningen i Västervik. Hon är nöjd med de fyra nivåer som infördes för 2003.FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Med en ny uppdelning i fyra olika studienivåer var förhoppningen att fler elever skulle klara undervisningen. I det nya systemet ges eleven möjlighet att börja på den nivå som passar bäst, och därefter läsa vidare på de högre nivåerna. Målet är att klara den högsta D-nivån, som måste klaras för att få godkänt betyg.
Men någon förbättring av antalet godkända elever har det inte blivit med det nya systemet.
- Det finns inte någon skillnad mellan tidigare och nuvarande kursplaner sett till andelen godkända på betygsnivå D. Intrycket av nästan identiskt samma andel godkända över de två kursplanerna under sex terminer är slående, skriver utredaren Eva Wirén, som författat Skolverkets rapport.
Och detta, konstaterar Wirén, är förvånande.
Siffrorna visar att 35,02 procent av dem som vårterminen 2003 började läsa SFI enligt de nya kursplanerna avslutade undervisningen med godkänt betyg. Innan förändringen var motsvarande siffra 35,96 procent.
Samtidigt går bara åtta procent av de elever som börjar på den lägst A-nivån vidare till den högsta D-nivån - det som var själva meningen med det nya systemet.
Och 36,24 procent av eleverna hoppar av utbildningen innan slutbetyg kan ges efter D-nivån.
- En ambition borde ändå vara att så många som möjligt ska klara D-nivån, säger Eva Wirén i en kommentar på Skolverkets hemsida.
Men bilden skiljer sig från kommun till kommun. Västervik har bättre statistik än snittet i Sverige.
Här når 41 procent målet att klara D-nivån och få ett slutbetyg. Och siffran över antalet personer som hoppar av utbildningen hamnar i Västerviks kommun på 32 procent.
Förklaringen är den uppföljning man har i Västervik, säger Brita Klint, rektor för SFI och komvux på Tjustskolan.
- Visst kan man ändå tycka att det är en hög andel som hoppar av, men det ligger i själva karaktären hos SFI. Det finns många goda anledningar till att elever slutar, som att de blir gravida, får ett jobb eller flyttar, säger hon.
Hennes erfarenhet är att de allra flesta klarar D-nivån om de väl läser den. Svårast har riktigt gamla människor eller personer som har liten eller ingen studievana från hemlandet.
- En del kommer aldrig att klara målet med SFI, men det får man räkna med. Det kan till exempel handla om personer som är analfabeter, säger Brita Klint.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!