"Bra att behörighetskraven höjs"

Antagningskraven höjs och individuella programmet slopas. Det blir några av konsekvenserna om gymnasieutredningens förslag till förändringar av gymnasieskolan antas.

Västervik2008-03-31 18:43
Staffan Erlandsson, gymnasiechef vid Västerviks gymnasium, ställer sig positiv till förändringarna.- Det är ett genomtänkt och väl förankrat förslag som utredningen presenterar. På det stora hela välkomnar jag det, säger han.Att behörighetskraven för att komma in på på gymnasieskolan höjs tycker han enbart är positivt.- Det är fel i systemet i dag. Det är inte rimligt att till exempel kunna komma in på naturvetenskapliga programmet utan att ha betyg i fysik och kemi. Genom att höja behörighetskraven ökar chanserna för eleverna att klara av sina studier med färre avhopp som följd, menar Erlandsson.Vad gäller en avveckling av det individuella programmet (IV) är han inte lika övertygad.- Enligt gymnasieutredaren Anita Ferm är det faktum att IV behövs ett tecken på att grundskolan i många fall har misslyckats med sitt uppdrag. IV speglar ju grundskolans resultat.- Barn och ungdomar som har det svårt i skolan måste få hjälp i ett tidigare skede än vad som är fallet i dag. Man kan inte spara insatserna till gymnasiet, menar han.Men införandet av ett tionde grundskoleår för dem som inte klarar behörighetskraven är inte ett helt okomplicerat, poängterar Erlandsson.Och Eivor Bäck som är rektor på individuella programmet i Västervik håller med.- En farhåga jag har är att ungdomar med svårigheter inte kommer att få den hjälp de behöver om IV-programmet slopas. - Grundskolan måste i så fall få resurser att kunna satsa kraftfullt på det tionde skolåret så att eleverna inte misslyckas även där.För de elever som trots det tionde läsåret inte klarar behörighetskraven måste gymnasieskolan kunna erbjuda en individuell lösning för varje enskild elev, och det blir en utmaning, menar Eivor Bäck.- I förslaget skriver man att en individuell lösning kan bli aktuellt vid särskilda skäl. Då är ju frågan hur man ska bedöma när det finns särskilda skäl, säger hon.Förslaget om en ny gymnasieskolan presenterades av gymnasieutredaren Anita Ferm i går. Det kommer nu att skickas ut på remiss och ska diskuteras mellan regeringspartierna. Tidigast 2011 kan de nya reglerna komma att träda i kraft i praktiken.
Intagningskraven skärps
På yrkesprogrammen kommer det att krävas godkända betyg i minst åtta av 16 ämnen för att vara behörig till gymnasiet. I dag räcker det med behörighet i tre ämnen: svenska, matte och engelskaVad gäller de högskoleförberedande programmen är behörighetskravet att ha godkänt i minst 12 av 16 ämnen i grundskolan från dagens tre som utgörs av svenska, matte och engelska Det individuella programmet avvecklas. I stället föreslås ett tionde år i grundskolan för dem som inte når behörighetskraven till gymnasietDe nya reglerna kommer att införas i praktiken tidigast 2011
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om