2009 köpte kommunala Bostadsbolaget gården Hagaslätt på Hasselö, en jordbruksfastighet på 24 hektar, för 5,1 miljoner kronor.
Planerna var att bygga ett 20-tal bostäder på ön i form av parhus och stugor. En satsning för året runt-boende i skärgården.
Det väckte vissa protester bland de närmaste grannarna.
Tiden gick. 2014 renoverades gårdsbyggnaden och något år senare gjorde frågan om vattenförsörjning att provtagningar och undersökningar gjordes. Det fanns en oro för saltvatteninträngning i sötvattenbrunnarna. Beskeden var lugnande och vattentillgången visade sig vara god.
Sedan dess har inte mycket hänt.
Nu har frågan väckts till liv igen. En projektgrupp har bildats och börjat jobba för att få saker att hända.
Genom medel från föreningen Kustlandet Leader och Sparbanksstiftelsen Tjustbygden kommer man att börja med att göra en marknadsundersökning för att känna av intresset.
Nu finns det tankar på att skapa någon form av ekoby.
– Det finns många olika tankar. Ekologiskt hållbara boenden är vi inne på, men vi vet inte vad som kan hända. Bostadsbolaget äger marken. Vi har träffats några gånger och ska ses nästa vecka igen, berättar Lina Johansson, engagerad entreprenör på Hasselö.
I projektgruppen finns Maria Malmlöf, ordförande i Hasselös hembygdsförening, Lennart Lindén, ordförande i Smålandskustens skärgårdsförening, Lina Johansson, egenföretagare Hasselö och Hans Carlén, Hagaslätts hembageri och kafé.
Grundtanken är att få fler bofasta på ön och hålla skärgården levande året runt med flera verksamheter som jobbar tillsammans.
– Idag är vi 35 bofasta på ön och runt 500 sommarboende, berättar Lina Johansson.
Hon tänker framåt, för att få en bra återväxt av människor som tycker att det är naturligt att bo på en ö.
– Att flytta ut är en stor investering i livet. Det finns svårigheter. Det är inte lätt att hitta boenden. Vi vill sänka trösklarna genom något mera lättillgängligt, förklarar Lina Johansson.
Hon har som vanligt fullt upp när sommarsäsongen varvar upp. Hon har släppt Café Sandkornet vid Hasselö Sand. Tillsammans med mamma Anneth har hon kvar lanthandeln, cykeluthyrning, minigolf, gästhamnen, havskajakuthyrning och vandrarhemmet med 31 bäddar.
– Det är intensivt en kort begränsad tid. Visst njuter jag när folk trivs här och är glada. Jag trivs med att jobba hemma på ön. I år ska jag försöka vara lite mera ledig, säger hon under en kort paus när folk rör sig mot skärgårdsbåten in mot Västervik.