Bostadsbolagets plan: Riv det 100-åriga huset

Bostadsbolagets plan är att riva det rosa huset. På platsen kan det bli parkering, eller ett flerbostadshus.

Sven-Åke Lindberg berättar att Bostadsbolagets skäl att köpa det rosa huset var att riva det för att kunna utnyttja ytan bättre. "Ser man på centrums utveckling så finns ett behov av att fler ska bosätta sig i stadskärnan. Här finns möjlighet att skapa fler lägenheter, i stället för en enda bostad", säger Lindberg.

Sven-Åke Lindberg berättar att Bostadsbolagets skäl att köpa det rosa huset var att riva det för att kunna utnyttja ytan bättre. "Ser man på centrums utveckling så finns ett behov av att fler ska bosätta sig i stadskärnan. Här finns möjlighet att skapa fler lägenheter, i stället för en enda bostad", säger Lindberg.

Foto: Montage

Västervik2023-01-10 06:00

I dagsläget står den centrumnära byggnaden tom. Den har mer av en förrådsfunktion, än något annat, berättar Bostadsbolagets vd Sven-Åke Lindberg.

– Visst har det funnits andra intressenter som skulle vilja äga fastigheten, men skälet att vi köpte den är ju att det finns en byggrätt, säger Lindberg och syftar på detaljplanen som medger ett fyravåningshus på platsen. 

Fastigheten ligger också nära Bostadsbolagets 166 lägenheter på Viborgsgatan, och där finns ett behov av fler parkeringsplatser. 

– De här skälen gjorde att vi köpte fastigheten, och det har vi för avsikt att genomföra, säger Lindberg. 

Lindberg nämner artikeln om framtida bostadsprojekt i centrala Västervik. Om alla planerade projekt genomförs kan de rymma drygt tusen personer om tio år, trots att befolkningsprognosen räknar med en ökning på blott 150 personer. 

– Prognoserna skiljer sig väldigt mycket från år till år. Vi tittar på dem, men också på flyttströmmar. Den stora efterfrågan ligger i Västervik stad. Vi jobbar långsiktigt med att förbättra och utveckla de bestånd vi har, säger han. 

Länsmuseet har yttrat sig och menar att huset borde bevaras, och att er ansökan om rivningslov borde nekas. Är deras yttrande överraskande? 

– Jag har inte tänkt i termerna om det är överraskande eller inte. Det finns olika syn på hur man vill att byggnader ska bevaras. Vår uppgift är att försöka utveckla det som finns i vårt bestånd. Det kan innebära att bevara, men vi behöver också se till att det finns en funktion i det vi har. 

Huset ses som kulturhistoriskt värdefullt. Att huset ses som värdefullt har kunnat innebära hinder för privatpersoner som velat utveckla sina bostäder. 

Ser du att det kan sticka i ögonen på folk?

– Jag vet inte om jag ska ha någon synpunkt på det. Bostadsbolaget, som jag företräder, gör mycket för att utveckla Västervik och kommunens andra orter. Vi har mycket att förhålla oss till, och kulturmiljöer är en av de sakerna. I förhållande till privatpersoner har vi gjort mycket både för att utveckla Västervik och ta hand om kulturmiljöer, och har samtidigt de högsta kraven på oss.

Härnäst blir det upp till politikerna i miljö- och byggnadsnämnden i Västervik att besluta om rivningslovet godkänns, eller inte. 

Kan Länsmuseets yttrande sätta käppar i hjulen för utvecklingen? 

– Jag räknar med att miljö- och byggnadsnämnden ser till det som är viktigast för Västervik, säger Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!