Bostadsbolaget vill höja hyrorna
Ökade kostnader orsaken. Förhandlingar i februari.
Bostadsbolaget har nu höjt sina hyror två år på raken efter att dessförinnan ha haft oförändrade hyror i två och ett halvt år. Den 1 juli 2001 höjdes hyrorna med två procent och den 1 april 2002 med ytterligare 1,6 procent. Den genomsnittliga hyran för Bostadsbolagets lägenheter ligger nu på 696 kronor per kvadratmeter och år.
Att man nu vill höja igen hänvisar man till ökade kostnader.
- Taxeökningarna är den tunga biten. Sophämtningsavgifterna höjdes med 15 procent vid årsskiftet och elpriset har skjutit i höjden, säger Bostadsbolagets vd Sven-Åke Lindberg som dock hoppas få förståelse från hyresgästerna för att man tvingas höja hyrorna.
Han berättar att man under flera år gjort vad man har kunnat för att minska driftskostnaderna för lägenheterna, exempelvis genom att installera frånluftsvärmepumpar, ha system för inreglering av värme och jobba med källsortering och kompostering.
- Många bäckar små, som man brukar säga. Men det räcker inte fullt ut, säger Sven-Åke Lindberg som gärna tar emot tips från hyresgästerna om hur man ytterligare skulle kunna sänka kostnaderna för lägenheterna.
Från Hyresgästföreningens sida har man förståelse för att Bostadsbolaget vill höja hyrorna till följd av kostnadshöjningarna. Ombudsman Lars Hilding tror att en höjning är oundviklig.
-Det är svårt även för bostadsföretagen när de drabbas av höjningar som de inte rår för, säger han.
Inför förhandlingarna den 11 februari eftersträvar man förstås att hyreshöjningen ska bli så liten som möjligt.
-Men också att Bostadsbolaget ska kunna bibehålla sin nuvarande servicenivå, säger Lars Hilding.
Hyresgästföreningen har informerat sina medlemmar om den stundande förhandlingen och reaktionerna har inte uteblivit.
-Det har kommit en hel del synpunkter till oss, berättar Lars Hilding. Många tycker att de redan betalar tillräckligt mycket, andra framför återkommande detaljer, som att garage- och parkeringsavgifter inte bör höjas.
I Västervik ligger hyresförhandlingarna sent tidsmässigt. Under hela hösten har allmännyttiga, kommunalt ägda bostadsföretag förhandlat med hyresgästföreningar runtom i landet och många förhandlingar är redan klara. För dessa blev den genomsnittliga hyreshöjningen 2,37 procent vilket är något mindre än hyresvärdarnas genomsnittsyrkanden, som låg på 3,49 procent.
Även de privata hyresvärdarna i Västerviks kommun ligger i startgroparna för hyresförhandlingar.
-Fastighetsägarföreningen, Realia, VBO och Dalringen i Gunnebo har begärt förhandlingar, men där är inga datum bestämda än. Först avvaktar vi och ser vad som händer den 11 februari, säger Lars Hilding.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!