Bostadsbolaget köper in bilar själva – vilket väcker kritik

Sedan tio år tillbaka har kommunkoncernens centrala fordonsenhet fått i uppdrag att upphandla och ansvara för kommunens bilar. Ändå köper Bostadsbolaget in egna, begagnade bilar – något som väckt både förvåning och kritik hos medarbetarna på fordonsenheten.
– Det här förstör grundidén att skapa ordning och reda, säger Lena Haaga Hammar.

Fordonsadministrationen har i uppgift att köpa in, registrera, besiktiga och sälja kommunkoncernens fordon.

Fordonsadministrationen har i uppgift att köpa in, registrera, besiktiga och sälja kommunkoncernens fordon.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2024-10-26 18:00

Enligt det arbetssätt som funnits i tio år köps alla kommunens bilar utom tunga lastbilar in av fordonsenheten, som upphandlar dem enligt alla konstens regler. På enheten jobbar två personer, varav en är samordnaren Lena Haaga Hammar. För några veckor sedan upptäckte Lena och hennes kollega Ewa Dellemyr två bilar de inte kände igen – som stripats med Bostadsbolagets logga. 

När de kollade upp registreringsnumret visade det sig vara två begagnade bilar, varav en inhandlats på Riddermark. Ett bolag som senaste året kritiserats för oseriösa säljmetoder och är det bilföretag som anmälts flest gånger till ARN (Allmänna reklamationsnämnden) sedan januari förra året, och fällts 60 gånger. Det var Västerviks Bostads AB som köpte bilarna, i början av september. 

Fordonsenheten har inte fått någon information om inköpen. Lena Haaga Hammar och Ewa Dellemyr ställer sig frågande till att det kommunala bolaget, som de ser det, rundar den centralisering av inköp som kommunen beslutade om 2010.

– Vi har jobbat efter dessa beslut och byggt upp arbetssätt och rutiner sedan dess i enlighet med den miljö- och klimatstrategi som gäller för hela kommunkoncernen.

undefined
Ewa Dellemyr och Lena Haaga Hammar jobbar utifrån ett politiskt beslut som togs 2010. Utifrån samma beslut hävdar Andreas Horste på Bostadsbolaget att bolagen kan göra som de vill när det handlar om "verksamhetsspecifika bilar", vilket han anser att de nyinköpta bilarna är.
undefined
Fordonsadministrationen har i uppgift att köpa in, registrera, besiktiga och sälja kommunkoncernens fordon.

Det finns flera orsaker till att fordonsenheten ansvarar för kommunens bilar, och sedan hyr ut dem till respektive verksamhet. Dels handlar det om att ha koll på kostnaderna. Dels måste fordonen och bolagen de inhandlas från uppfylla ett antal krav, när det gäller bland annat drivmedel, kvalitet och säkerhet. I princip handlar man inte in begagnade bilar, enligt Lena Haaga Hammar, då man vill att de ska ha en garanti kvar. 

– Vi ska helst inte ha bilar som är äldre än fem år i vår bilflotta, enligt de riktlinjer som finns för tjänstebilar. 

Det är också en miljöfråga. Kommunen har också åtagit sig att rapportera in hur mycket koldioxid man släpper ut varje år – vilket blir omöjligt om man inte har koll på vilka bilar som finns och används. 

– Snart kommer en ny, skarp EU-lagstiftning som går ut på att vi måste rapportera in vår miljöpåverkan. Att göra så här förstör hela systemet. Man kan tycka att "två bilar är väl inte så noga", men det här kan få ringar på vattnet.

Varför Västerviks Bostadsbolag väljer att göra så här vet inte Lena Haaga Hammar. Hon har tagit upp det med sin chef, men inte fått någon förklaring. 

– Det känns som att det är locket på. 

undefined
De begagnade bilarna som köptes in kostade 161 250 kronor respektive 156 675 kronor.

De bilar som Bostadsbolaget köpt in är två dieseldrivna, lätta lastbilar av märket Opel Vivaro. Den ena inhandlades från GP Motor i Strängnäs, och den andra på Riddermark i Bromma. 

För att få svar på varför Bostadsbolaget köpt egna bilar pratar vi först med Bill Forss, som är inköpsansvarig. Han hänvisar bland annat till att det finns möjlighet att direktupphandla om man har specifika krav på ett fordon. 

Efter intervjun vill dock Bostadsbolaget att vi inte publicerar hans citat, då han inte varit inblandad i de aktuella köpen. I stället får vi mejlsvar från marknadschefen Annika Källmark. Hon skriver bland annat att Bostadsbolaget följer den gällande upphandlingslagstiftningen när det gäller fordon, men kan inte ge några detaljfrågor kring varför man gjort som man gjort. "Vi är nöjda med fordonsenhetens bilpool", skriver hon också. 

undefined
Annika Källmark är marknadschef på Bostadsbolaget.
undefined
Andreas Horste är vd på Bostadsbolaget.

Vi pratar också med Andreas Horste, vd på Bostadsbolaget. Han tolkar beslutet från 2010 som att personbilar ska köpas in av den centrala fordonsenheten – men att bolaget har frihet att göra som det vill när det gäller verksamhetsspecifika bilar. Oavsett vad fordonsenheten sedan haft för arbetssätt. 

Med verksamhetsspecifika fordon menar man att de är knutna till en viss verksamhet, och inte kan lånas ut till andra i koncernen. 

– Personbilar är oftast i standardutförande och transporterar människor och kan delas med andra inom koncernen. Skillnaden är mer användningssättet än vilken fordonstyp. 

Vilka krav har ni på de bilföretag ni handlar från? 

– De ska ha bra pris, och bra kvalitet på fordonen. I det här fallet var det pris som var faktorn som avgjorde.

Har inte ni som kommunalt bolag ett ansvar för att handla från företag som har schyssta villkor Riddermark har ju kritiserats för bland annat oseriösa säljmetoder? 

– Ja, Riddermark har kritiserats i media, men de har levererat bra bilar till lägst pris i den här direktupphandlingen.

Ni är nöjda med kommunens fordonsenhet, varför handlar ni då in egna bilar? 

– Det sker i undantagsfall, när vi till exempel vill köpa in begagnade bilar. 

Orsaken till att man ibland vill köpa in begagnade bilar i stället för nya är enligt Horste att bilarna i fråga inte kommer att behöva köra så många mil. 

– Då är det bättre miljömässigt och ekonomiskt att köpa begagnat än nytt. 

undefined
I fordonsadministrationens register finns just nu 59 lätta lastbilar som Bostadsbolaget använder. De två nyinköpta bilarna har administrationen inte fått någon information om.
undefined
En av Bostadsbolagets bilar, dock inte en av de som är aktuella i reportaget.

Enligt Lena Haaga Hammar och Ewa Dellemyr gör Bostadsbolagets agerande att fordonsenheten inte kan ha en övergripande kontroll av kommunens bilar. Bland annat blir det svårt att få fram en korrekt siffra till rapporten för totala utsläpp från fordon, som politikerna beslutat om att fordonsenheten ska ta fram. 

– Vi har inte ens fått någon information från Bostadsbolaget om att de här bilarna finns.  

De ställer sig även frågande till vad det skulle vara för speciellt med just de lätta lastbilar som bolaget köpt in. Som de ser det är det inget mer verksamhetsspecifikt med dem, jämfört med de andra 59 lätta lastbilar som Bostadsbolaget använder enligt fordonsadministrationens register. 

Vad händer om fler enheter eller kommunala bolag börjar göra som Bostadsbolaget? 

– Då blir det att vi inte har någon fordonsadministration. Men för det krävs att politikerna fattar ett nytt beslut. 

När vi frågar Andreas Horste om miljörapporten säger han att bolaget lägger in siffrorna för sina egna bilar i sin egen miljörapport. Alltså kommer de med i kommunens totala miljöredovisning, resonerar han. Bostadsbolaget ordnar också egna tankkort för bilarna de köper in själva, från de företag kommunen har avtal med. 

Bostadsbolaget gjorde en så kallad direktupphandling när man köpte de två begagnade bilarna. Det kan man göra om köpet understiger 700 000 kronor. I en sådan upphandling ska man, enligt kommunens riktlinjer, bjuda in minst tre leverantörer att lämna en skriftlig offert. Det har inte gjorts i det här fallet. Däremot har man jämfört utbudet på olika begagnatsajter. 

När VT frågar varför man inte bjöd in tre leverantörer hänvisar upphandlaren Cecilia Åsberg till att det går att göra undantag från regeln, enligt en klausul i riktlinjerna. 

– I den här upphandlingen har ansvarig person haft en budget att förhålla sig till, samt ett krav på utrustning i fordonet för att kraven som verksamheten ställer på fordonet ska uppfyllas. Utifrån detta har marknaden undersökts, uppger Cecilia Åsberg. 

Enligt Bostadsbolaget har alltså inga formella fel begåtts. 

Men på kommunens fordonsenhet har man en vecka efter intervjun fortfarande inte fått någon information om bilköpen eller hur bolaget tänker om vem som tar ansvar för fordonen. Är det anställda inom Bostadsbolaget som ska göra detta, och leder det till ett dubbelarbete i kommunkoncernen? Kommer de fortsätta köpa in bilar själva – och kan det här få ringar på vattnet i form av att fler verksamheter vill kunna bestämma själva över sina fordonsinköp? 

– Känslan är att de gör som de vill på Bostadsbolaget. Det får de gärna göra för min del, men då behöver jag veta att det finns nya beslut tagna på rätt nivå. De ska ju också följa regelverket, säger Lena Haaga Hammar. 

undefined
Anna Erlandsson Karlsson är chef för fordonsenheten.

Vi frågar Anna Erlandsson Karlsson, som är chef för kommunservice, där fordonsenheten ingår, hur policyn och uppdraget egentligen ser ut. Vad ska fordonsenheten handla in, och inte? Ingår lätta lastbilar eller inte?

Svaret dröjer – Anna Erlandsson Karlsson ber att få återkomma när hon stämt av några saker. Men någon dag senare svarar hon, per mejl. Någon policy verkar inte finnas, men fordonsadministrationen hjälper idag till med inköp av lätta lastbilar "när verksamheterna behöver det". 

Men framöver ska det bli tydligare vad som gäller. En ny fordonspolicy håller på att tas fram, som ska tydliggöra vad som gäller kring både inköp och hantering av kommunens fordonsinnehav. 

När ska den här policyn vara klar? 

– Det finns inget exakt datum spikat ännu. Vi arbetar på med detta under hösten utifrån hur det tidsmässigt är möjligt, säger Anna Erlandsson Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!