Bostadsbolaget får nej – inget rivningslov för Sonderburgska

Mark- och miljödomstolen säger nej till rivning av Sonderburgska villan i Västervik. Beslutet gäller alla husen i ansökan om rivning.

Sonderburgska villan i Västervik får inte rivas.

Sonderburgska villan i Västervik får inte rivas.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-11-14 10:02

I oktober förra året beviljade miljö- och byggnadsnämnden en ansökan från Bostadsbolaget om rivningslov för de aktuella byggnaderna i och vid Stadsparken i Västervik.

Beslutet överklagades av Tjustbygdens kulturhistoriska förening till länsstyrelsen, som gav föreningen rätt. Byggnaderna fick inte rivas.

Länsstyrelsens beslut överklagades till mark- och miljödomstolen, som nu har kommit med sin dom: husen ska bevaras.

Eftersom ansökan om rivningslov – och därmed överklagandet – gäller alla fem byggnaderna, behandlas alla tillsammans i domstolen, även om de bedöms vara olika värdefulla.

undefined
Olof Nimhed är ordförande för Tjustbygdens kulturhistoriska förening.

Olof Nimhed är ordförande för Tjustbygdens kulturhistoriska förening. Såhär säger han om mark- och miljödomstolens dom:

– Det var ett bra beslut. Jag är glad, men inte överraskad, eftersom det är så lagen är skriven.

Han pekar på den inventering som gjordes i området i samband med detaljplanearbete 2018, där byggnaderna bedömdes vara värdefulla. Enligt Nimhed gav inventeringen fastighetsägaren ett tungt ansvar för byggnaderna, men det var ett ansvar som ägaren inte tog.

– Det har aktivt misskötts, och det är anmärkningsvärt att det har blivit på det här viset, säger han.

På grund av bolagets agerande och "aktiva ointresse för fastigheten" har husen sedan förfallit. Det är Olof Nimheds bestämda uppfattning.

undefined
Andreas Horste är vd för Bostadsbolaget i Västervik.

Andreas Horste är vd för Bostadsbolaget.

Vad säger du om domen?

– Det är tråkigt för Västerviks stad, eftersom det kommer att hämma utvecklingen i centrum.

Bolaget kommer att överklaga beslutet och begära prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

– Det är en så viktig fråga för framtida utvecklingsprojekt, säger han.

Är du förvånad över domstolens beslut?

– Väldigt förvånad, eftersom vi kompletterade med en kostnadskalkyl. Det skulle kosta 32 miljoner kronor att iordningställa husen, vilket är en enorm ekonomisk belastning.

Bostadsbolagets vd säger att det hade varit skillnad om byggnaderna hade varit K-märkta eller q-märkta, men nu var det inte så.

I ett sådant här beslut från domstolen ska olika intressen vägas mot varandra, och i det här fallet tycker Andreas Horste att man bara har sett till det kulturhistoriska intresset.

Han håller inte med Olof Nimhed om att bolaget har visat ett "aktivt ointresse" för fastigheten.

– Vi beställde en detaljplan 2015 och har väntat i nio år på att få göra något. Vi agerade så fort vi förvärvade fastigheten 2015.

Det har aldrig varit er avsikt att bevara husen?

– Nej, det har aldrig varit inriktningen.

Skälet till att Bostadsbolaget köpte husen var läget. Planen är – och har hela tiden varit – att riva befintliga byggnader och ersätta dem med nya lägenheter. Andreas Horste bedömer att det skulle kunna bli mellan 20 och 30 lägenheter i form av hyresrätter på den här platsen.

Han säger också att bolaget har lagt pengar på fastigheten genom markundersökningar. Dessa undersökningar har visat att det finns ett behov av att sanera marken. Det gäller både vid Sonderburgska villan och där det tidigare var bensinmack.

Bolaget har nu tre veckor på sig att överklaga mark- och miljödomstolens beslut och komma med argument för sin sak. Det arbetet har redan inletts, enligt Andreas Horste:

– Vi håller på och tittar över vad vi ska ta fram till nästa instans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!