Få har policy för batteriladdning i hemmet – trots fler bränder

Problemet med det ökande antalet bränder kopplade till laddning av batterier får nu Bostadsbolaget att agera. Andra hyresvärdar i Västervik ligger dock lågt.

Att ladda i hallen är det många som gör, men det rekommenderas egentligen inte då det för många är den vanligaste utrymningsvägen vid en brand.

Att ladda i hallen är det många som gör, men det rekommenderas egentligen inte då det för många är den vanligaste utrymningsvägen vid en brand.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-10-06 20:00

Hantera batteriet varsamt så att det inte skadas. Ladda det på rätt sätt och med rätt tillbehör. Och undvik att ladda över natten eller nära brandfarliga material. Det är några av de tips som försäkringsbolagen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ger för att undvika svårsläckta bränder.

För i takt med att transportmedel med uppladdningsbara litiumbatterier ökat – exempelvis sparkcyklar, cyklar och hoverboards – har också flera bränder uppstått då dessa börjat brinna. Exempelvis uppstod en dramatisk brand i ett trapphus på Markörgatan i Västervik i somras.

I vissa fall har det till och med gått så långt att hyresgäster blivit uppsagda från sina kontrakt då hyresvärden ansett att de handlat vårdslöst.

undefined
Vid branden på Markörgatan i somras började två elsparkcyklar brinna i ett förråd, något som fick förödande konsekvenser.

I Västervik saknar de hyresvärdar vi har pratat med en policy för hur den här typen av elektriska produkter ska hanteras. Åtminstone än så länge.

– Men vi håller på att ta fram en då detta är ett ökande problem, säger Andreas Horste, vd för kommunala Västerviks Bostads AB med runt 3 000 lägenheter utspridda i kommunen.

Niklas Andersson på Fogelvik Fastigheter AB, med 359 lägenheter i Västervik, berättar att det är förbjudet att ladda elcyklar, sparkcyklar och permobiler i trapphusen.

– Det som händer i lägenheten har vi ingen kontroll över, men vi håller på att uppdatera våra informations- och inflyttningsformulär där vi talar om vilka regler som gäller för batterier och laddning i bostaden och fastigheten, säger han.

Fastighetsbolaget Klarabo har 180 lägenheter i Västerviks tätort.

– Vi har ingen specifik policy kring detta, bortsett från att ingenting får förvaras i trapphusen på grund av utrymningsskäl, säger Elina Jörgensen, områdeschef.

På Capere Fastighets AB, med 140 lägenheter i kommunen, berättar Pernilla Lindved att man varken har eller planerar att införa någon policy som förbjuder laddning i hemmet.

– Boende i hyresrätter bör ha samma förutsättningar att ha elektriska färdmedel som om man bor i andra typer av boenden, säger hon.

Någon laddning i trapphus eller allmänna ytor är inte praktiskt möjlig i Caperes fastigheter, då det inte finns några eluttag där. 

– Men även om eluttag hade funnits är det inte tillåtet att ha cyklar eller elsparkcyklar i våra trapphus med tanke på räddningstjänstens framkomlighet, säger Pernilla Lindved.

Hon menar dock att man hela tiden blir matad med information om riskerna för laddning i hemmet från samhället i övrigt, och hoppas förstås att hyresgästerna tar till sig denna den vägen.

undefined
Elcyklarna har blivit fler i antal de senaste åren och det innebär också fler ladningsbara batterier som kan utgöra en brandrisk.

Enligt MSB var batterier, batteriladdare eller datorer orsaken till ett hundratal av de bostadsbränder som landets räddningstjänster larmades till under 2022. Detta gäller dock alla typer av batterier, inte enbart laddningsbara litiumbatterier.

Totalt inträffade under samma år 106 bränder i eldrivna transportmedel. 38 av dessa gällde sparkcyklar och 20 elcyklar. Övriga bränder gällde bilar, mopeder, motorcyklar och hoverboards. 

Enligt Bertil Jansson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar, orsakar inte litiumbatterier fler bränder än andra typer av batterier eller elprylar. Men bränderna tenderar att bli allvarligare, menar han.

– Konsekvenserna av en brand kan bli så mycket större eftersom bränder med litiumbatterier inblandade kan utvecklas mycket hastigt och är mycket svårsläckta.

Han får medhåll av sin kollega i Kalmar län, Anders Gustafsson, som verkar i hela norra länet.

– Det är framför allt röken som är livsfarlig, om en cell i batteriet blir för varm så skapas en termisk rusning som sprider sig till de andra cellerna och resultatet kan bli en rejäl explosion.

Ett batteri som skadats, exempelvis av kraftiga stötar eller höga temperaturer, ökar risken för brand eller explosion – även när inte batteriet laddas. Det är därför av största vikt att kontrollera batteriet innan laddning, så att det inte är skadat. 

undefined
Elsparkcyklar blir ett allt vanligare inslag i stadsbilden, men dessa kan vara en brandfara då framför allt de som hyrs ut i större städer kan få skadade batterier då de slängs överallt.

Andra tips för säker laddning är att förvara det på en säker plats, att se till att laddare och kablar är i gott skick, att inte lämna batterier på laddning över natten eller när man lämnar laddningsplatsen en längre tid, att inte ladda i närheten av brännbara material och att undvika att ladda i allmänna utrymmen, som trapphus. Att ladda i hallen kan också innebära en risk, eftersom man vid en eventuell brand då blockerar vägen ut.

Anders Gustafsson berättar att det idag inte finns några regler från försäkringsbolagets sida för hur litiumbatterier ska hanteras för att hemförsäkringen ska gälla.

– Men ju fler bränder det blir, desto hårdare krav kommer förmodligen att ställas, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!