Senaste tiden har vi kunnat se prov på ett mer extremt klimat och väder, inte minst i Västeuropa med kraftiga översvämningar och dödsfall som följd. I Sverige och Västervik har vi varit förskonade från översvämningar, men stött på vädret i dess andra ytterlighet, i form av sol och värmeböljor. SMHI menar i en forskningsrapport att de alltmer extrema väderförhållandena ökar behovet av att klimatanpassa våra fastigheter.
Pelle Svensson på Bostadsbolaget i Västervik berättar att man arbetar med klimatanpassning av fastigheter på olika sätt.
– Vårt arbete styrs av PBL, plan- och byggnadslagen, samt av bygglovskraven. Utifrån dessa klimatanpassar vi våra fastigheter för exempelvis översvämningar och skyfall. Sedan är ju klimatanpassning ett brett begrepp. Man skulle exempelvis kunna se våra installationer av solceller eller system för att återanvända dagvatten som en sorts klimatanpassning.
Däremot är klimatanpassningen mot specifikt varmare temperaturer inget som Bostadsbolaget för närvarande jobbar explicit med.
– PBL omfattar inte värme i betydande mening. Därför tittar vi inte på värme i byggnadssammanhang i någon större utsträckning.
Svensson menar dock att det inte är orimligt att tänka sig att byggnadskraven på att anpassa fastigheter utifrån ett varmare klimat kommer bli striktare i framtiden. Därför för de redan nu diskussioner för hur man kan förbereda sig för ett sådant scenario.