Jakob Dahlquist är brandingenjör vid räddningstjänsten i Västervik. Han berättar att antalet bostadsbränder ofta ökar i juletid. Men det är inte alla de levande ljus vi tänder som är den största brandorsaken, även om det förstås bidrar.
– Nej, det är spisen som är den vanligaste orsaken till bostadsbränder, säger han.
– En torrkokning kan gå fort, det ringer på dörren, barnen bråkar och spisen glöms bort. Och runt jul kokas det kola, det är smör och fett, saker som lätt fattar eld. Dagens spisar är också väldigt effektiva. Så lämna aldrig spisen utan att stänga av plattorna.
Det absolut viktigaste att ha inför en brandsituation är en fungerande brandvarnare, menar Jakob Dahlquist. Den 1 december uppmärksammades det här med brandvarnardagen, då man påminns om att kolla sina brandvare inför advent.
– Det gör man enkelt genom att trycka på knappen. Om den låter så fungerar den.
Och det här bör man alltså göra regelbundet, inte bara den första december.
– En gång i månaden ungefär är lagom, säger Jakob Dahlquist.
Alla julljus kan också vara en brandfara så här års.
– Det är jättemysigt med levande ljus men de ska användas på ett säkert sätt. En klassiker är ju att den som tänder släcker. Ljusstakar och ljuslyktor ska vara stabila och av icke brännbart material. Sätt heller aldrig ljus i närheten av gardiner eller annat brännbart.
Värmeljus tycker Jakob är bra, men han påminner om att inte ställa dem för tätt tillsammans. Då kan det bli så varmt att de bildar en enda stor låga.
Om det börjar brinna är det näst viktigaste, efter brandvarnaren, en brandsläckare.
– Det ska vara en pulversläckare på minst sex kilo. Pulver är det mest effektiva släckmedlet, släckaren är lätt att använda och kräver inget underhåll.
– Det är bara att rikta den mot branden.
Som komplement till pulversläckare tycker Jakob också att alla bör ha en brandfilt, för mindre bränder. Den slänger man över branden för att kväva den.
– Och som alltid vid bränder så gäller rädda, larma, släck. Först ser man till att få ut alla, sedan larmar man, och då är det 112 som gäller.
Först därefter kan det bli dags att tänka på att släcka.
En annan stor brandfara under julen är en ovattnad julgran.
– När julgranen blir torr kan man få väldigt snabba brandförlopp. En vattnad gran brinner knappt. Så hitta ett bra ställe för granen, på gott avstånd från brasan och ha aldrig levande ljus i närheten.
Han berättar att till och med ett tomtebloss kan sätta fyr på en torr gran.
– Så kom ihåg att vattna!