"Borgerlig regering kan hota kollektivavtalen"
Har det någon betydelse om det är Persson eller Reinfeldt som sitter i Rosenbad efter valet i höst? Ja, åtminstone om man vill skapa bättre förutsättningar för de många kollektivavtal som ska tecknas under nästa år. Det menar LO:s avtalssekreterare Erland Olausson som på tisdagen gästade LO-fackens i Västervik årsmöte.
Starkt fack viktigt. LO:s avtalssekreterare Erland Olausson besökte Västervik i går och talade sig varm för vikten av en stark fackföreningsrörelse inför nästa års många avtalsrörelser. Han hävdade också att det gör skillnad vilket parti som sitter i regeringsställning. FOTO: MATILDA AHL
Foto:
- Men jag gör det inte för att LO ska bli någon hejaklack för Persson. Jag gör det för att jag bekymrar mig om avtalsrörelsen och våra medlemmar. Då är det viktigt att gå igenom de olika partiernas förslag och granska vad de betyder i praktiken, säger han.
Han ser framför allt tre områden där han är skeptisk till vad en eventuell borgerlig regering kan göra för fackföreningarnas styrka.
Det första är "löftet" om en slopad avdragsrätt för fackföreningsavgifter, något som kommer att göra det dyrare att vara med i facket och kan leda till att medlemmar med redan knaper ekonomi väljer bort ett medlemskap.
Det andra är dyrare a-kassa med lägre ersättning som sänks successivt ju längre man är arbetslös. Något som enligt Olausson kan få effekten att människor kan tvingas ta lågt betalda jobb för att slippa bli arbetslösa. Därmed blir facket svagare.
Det tredje området är företagens ökade möjligheter att kräva att anställda skaffar F-skattesedel och startar eget företag för att få jobba vidare. Detta med risk för ett stort gäng personer i arbete, men utan anställningsskydd och avtalsenliga löner.
Olausson pratar inte bara om valrörelsen när han är ute bland LO-medlemmarna utan också en hel del om kollektivavtalens betydelse. Han upplever att medlemmarna i första hand är intresserade av vardagsfrågor när han är ute och talar. Som vad facket kan göra för att hjälpa en person som blivit arbetslös eller sjukskriven. Många vill också ge uttryck för sin frustration över sin svårighet att få ekonomin att gå ihop. Vid gårdagens anförande i Västervik kom naturligt nog frågan om situationen efter Electrolux nedläggning upp.
Erland Olausson hoppas dock att han kan skapa hopp i tillvaron för dem som känner sig hårt drabbade.
- Just nu går det väldigt bra för Sverige. Vi har den bästa produktionsutvecklingen i Europa och lägre inflation, ränta och arbetslöshet än i de flesta länder - även om den fortfarande är för hög. Men det börjar ljusna och det märks att det börjar komma nya jobb, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!