Boplats försvinner när ny huvudvattenledning byggs

En ny huvudvattenledning mellan Hjorten och vattentornet ska bygga bort risken för akut vattenbrist. Samtidigt försvinner en boplats från yngre järnåldern.

Det stora fornlämningsområdet på Hermanstorp påverkas inte, men en liten boplats kommer att tas bort. Exakt var den ligger kan inte Veronica Palm på Västerviks museum säga.

Det stora fornlämningsområdet på Hermanstorp påverkas inte, men en liten boplats kommer att tas bort. Exakt var den ligger kan inte Veronica Palm på Västerviks museum säga.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2023-05-22 11:34

De gamla vattenledningarna mellan vattenverket vid Hjorted och vattentornet, alltså de ledningar som matar hela staden med vatten, ska bytas ut. 

– De gamla rören har nått sin tekniska livslängd. Vi har haft flera stora, otäcka rörbrottshändelser under årens lopp, ofta på det större av de två rören, säger Ruben Öberg, projektchef på Västervik miljö & energi. 

Det handlar om två rör, varav det ena är lite större än det andra. Det är det större som oftast gått sönder. Blir det ett längre avbrott samtidigt som det är turistsäsong med mycket folk i stan kan läget snabbt bli kritiskt. 

– Vid rörbrott har vi ingen uthållighet i vår dricksvattenleverans. Nu tar vi tag i det problemet och bygger bort risken för vattenbrist.

undefined
De gamla ledningarna behöver bytas ut för att förebygga vattenbrist i Västervik.

Projektet genomförs i flera etapper. Avverkningar och schaktningsarbete på den första etappen, mellan vattenverket och ridhuset vid Målserum, är redan i gång. Den andra etappen håller på att projekteras och kommer tidigast att påbörjas 2024, enligt Ruben Öberg. Hur mycket allt kommer att kosta är inte klart ännu, men prislappen för den första etappen landar på mellan 30 och 35 miljoner. 

Hur djupt gräver man? 

– Så djupt att inte frosten ska nå ledningarna, det varierar med topografin. Det blir 1,5 till två meter ner i marken. 

Exakt var det kommer grävas kan Ruben Öberg inte uppge, av sekretesskäl. Men Västerviks museum har varit involverat eftersom det stora fornlämningsområdet vid Hermanstorp ligger precis i närheten, uppger arkeologen och biträdande museichefen Veronica Palm. Museet har gjort en förundersökning på en del av sträckningen för att se om arbetet kommer att påverka fornlämningsområdet. 

undefined
Västerviks museum har involverats i planerna för att undersöka om Hermanstorps fornminnesområde påverkas av grävarbetet.

Det kommer det att göra, men inte i någon större utsträckning enligt Veronica Palm. 

– En liten del av ledningen kommer beröra en förhistorisk boplats från yngre järnåldern. Det är en liten yta, som kommer att slutundersökas och tas bort. 

Vid en slutundersökning gör man en grundlig genomgång av platsen och dokumenterar allting för eftervärlden. Detta kommer Västervik Museum att göra, på uppdrag av länsstyrelsen som tagit beslutet. 

Så man tyckte inte att fornlämningen var värd att bevara? 

– Man väger samhällsnyttan mot bevarandenyttan. Det är en huvudvattenledning, och när det handlar om en så liten boplats går ledningen före. 

undefined
Huvudvattenledningen går mellan vattenverket vid Hjorten och vattentornet i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!