På måndagen var det dags för kommunfullmäktigesammanträde igen och vissa frågor på agendan väckte mer engagemang än andra. Exempelvis den om en premie till kommunens anställda under 2021.
Förslaget som nu alltså klubbats igenom innebär att personer som varit heltidsanställda under hela 2021 får en bonus på 5 000 kronor samt möjlighet till ett extra friskvårdsbidrag på 1500 kronor. Och för den som varit deltidsanställd görs en anpassning av premien och det extra friskvårdsbidraget.
Enigheten bland politikerna om att vissa yrkesgrupper dragit ett extra tungt lass under pandemin var stor. Men huruvida en premie, som ett slags tack, var lämpligt eller ej rådde det däremot delade meningar om.
Vänsterpartiets Daniel Gynnerfelt liksom Sverigedemokraternas Dan Larsen och Anne-Marie Norman hävdade att detta osade valfläsk.
Gynnerfelt påpekade att man i stället för att utdela en engångspremie borde höja de ordinarie lönerna för dem som är sämst betalda och har störst behov av en löneökning.
Dan Larsen menade att premien är ett hån mot de undersköterskor som i en nationell jämförelse ligger i löneligans bottenskikt och nu kämpar för högre löner.
Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson var å sin sida noga med att poängtera att detta bara är ett "litet tack för de enorma insatser som gjorts."
Dan Nilsson (S) svarade vidare Daniel Gynnerfelt att han tycker att man ska ha respekt för att löneförhandling är en sak mellan arbetsmarknadens parter.
Vidare menade han att premien och lönefrågan inte borde ställas mot varandra, att kommunstyrelsen instämmer i att lönerna behöver höjas.
Oppositionsrådet Harald Hjalmarsson (M) påminde, när han gick upp i talarstolen, om att Moderaterna redan föreslagit att det ska avsättas pengar till löneökningar i kommande års budgetar.
– Det här görs inte bara inför valet, utan gäller för kommande årliga lönerevisioner. Vi har för den sakens skull inget emot bonusen och ger bifall till premien.
Maud Ärlebrant underströk att man även från KD:s sida vill jobba för högre ordinarie löner. Flera politiker ville upp till podiet för att förklara sin ståndpunkt i frågan.
Till sist blev det alltså votering, efter krav från Vänsterpartiets Daniel Gynnerfelt.
Resultat: 42 ja-röster, tre nej-röster och en som avstod från att rösta. (Totalt fanns 46 röstberättigade på plats).