Bönderna lider av torkan
Torkan gör att skördarna blir minimala och nu väntas foderbrist i Västerviks kommun. I går tog EU beslut om att lantbrukarna ska få skörda hö och ensilage på areal som egentligen ska ligga i träda.
Snustorrt. Håkan Lundgren på Heda gård har torra spannmåls- och betesmarker.Foto: Ingemar Petersson
Foto:
- Vi får ge korna ensilage året om, men det blir mer nu, säger han.
I går fick landets lantbrukare i 15 län besked om att de får skörda hö och ensilage på mark som egentligen ska ligga i träda. Lantbrukaren får använda grödan som foder till egna djur eller skänka den till andra. Det är dock inte tillåtet att sälja grödan. Tidigare har 15 län, Kalmar län inräknat, beviljats bete på EU-trädan.
Håkan Lundgrens mark med EU-träda ligger så pass långt bort så korna inte kan beta på den.
- Skörden räcker i alla fall till som bukfylla, men den är ganska vildväxt, säger Håkan Lundgren.
Västerviks bönder har drabbats hårt i torkan, gällande både spannmål och betesmarker. Spannmålen är extra känsliga för torkan. Många bönder riskerar att förlora sin skörd. Även Håkan Lundgren är drabbad. På Heda gård finns 70 kor och en åkermark på 165 hektar varav 40 hektar är bete.
- Det är nästan otäckt torrt, det knastrar under fötterna när man är ute och går på åkern, säger han.
- Det värsta scenariot skulle vara att torkan fortsätter en månad till och att det inte kommer något regn. Då blir det ingen tredje höskörd, säger han.
Enligt Håkan Olovsson, lantbrukare och ordförande i LRF i Västervik, har det inte varit så här torrt och eländigt i markerna på 10-15 år.
- Det är inte roligt att uppleva. Allt är nerbränt av solen och det finns inte många gröna strån på marken, säger han.
- Men det underlättar för bönderna att kunna skörda på EU-trädan, då kan de använda det som vinterfoder, säger Håkan Olovsson.
Torkan ställer även till med stora ekonomiska problem. Många lantbrukare tvingas stödköpa foder från annat håll. På Heda gård kan torkan bli en dyr affär.
- Det blir mycket negativa ekonomiska konsekvenser för gården, det är dyrt att köpa in ensilage och om tredje årets skörd blir dålig blir det ännu dyrare, säger Håkan Lundgen.
Trots många motgångar i sommar är han optimistisk.
- Det är viktigt att inte ge upp hoppet man får helt enkelt hoppas på att det blir regn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!