En av flera lantbrukare som deltar i detta är Anton Kasselstrand, som brukar fälten vid Björnsholm. Han berättar att det är en del som har hört av sig och frågat om solrosorna, som ingår i fröblandningen, om det är sådana man kan plocka och sedan skänka pengar till välgörande ändamål, men det är det inte.
– Det är för humlor och bin i första hand, ett välgörenhetsprojekt för pollinerarna, säger han.
Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun, berättar att det är ett Lona-projekt, som kommunen har fått 150 000 kronor i statsbidrag till. Det motsvarar kostnaden för fröerna. Den andra halvan av kostnaden står bönderna för, i form av det arbete som de lägger ner.
Även nästa år kommer ett antal fält i kommunen att blomma, tack vare projektmedlen.
Dennis Wiström, projektledare, säger att det är olika fröblandningar som används. Det är både ettåriga och fleråriga blommor.
Några av de gårdar som är med i detta är Kasinge, Härnum, Hässelstad och Bankestad.
Förutom Lona-projektet, pågår samtidigt ett annat projekt med samma syfte, i Hushållningssällskapets regi: "Hela Sverige blommar".
Madeleine Wiström, växtodlingsrådgivare, säger att det är 15–20 gårdar totalt i Västerviks kommun som är med i något av projekten, varav fem i projektet "Hela Sverige blommar", som delvis är sponsorfinansierat.
– Vi ska försöka utöka det nästa år, eftersom det är så stort intresse från lantbrukarna att vara med, säger hon.