Under 2021 ökade bokförsäljningen i Sverige med 6,3 procent. Malin Wall, som tillsammans med maken Frederic driver Erik Hultgrens bokhandel i Västervik, säger att det är de små bokhandlarna som har gått bäst under pandemin. Stora butiker i storstäder har haft svårare att behålla sina kunder.
Som liten butik med korta beslutsvägar, har bokhandeln i Västervik haft fördelar gentemot större butiker.
– Vi har kunnat anpassa oss efter restriktioner och rådande omständigheter, säger Frederic.
Han och Malin har haft en rad alternativa lösningar för de kunder som inte har velat handla i den fysiska butiken, med hemkörning i olika former, och paket.
Fast de första månaderna av pandemin var tuffa, även för bokhandeln i Västervik.
– Då tänkte jag att det var lika bra att slå igen. I alla fall jag tänkte det. Inte Frederic, säger Malin.
Sedan blev det bättre på sommaren.
Då båda jobbar i verksamheten, blev det kämpigt när hela familjen blev sjuk i covid-19. Under ett par veckors tid var det ett väldigt pusslande för att kunna hålla bokhandeln öppen. Tidigare anställda och inhoppare ryckte in och hjälpte till.
Makarna Wall har drivit Erik Hultgrens bokhandel sedan 2008, sedan 2010 som ägare. De tror att folk har läst mer under pandemin, eftersom de inte har kunnat göra en massa andra saker, som att gå på evenemang.
– Man vill ju ändå göra något, säger Frederic.
Malin tror att alla digitala möten och all skärmtid kan ha stärkt den fysiska boken, då den ger möjlighet att koppla av på ett annat sätt.
Men efter viss tvekan inledningsvis, har faktiskt även hon anammat digitala kanaler i en helt annan utsträckning än tidigare och haft såväl författarträffar som författarfrukostar på Instagram.
– Först tänkte jag "vem ska titta på det?", men det är mellan 300 och 500 över tid som gör det, säger Malin.
Även om det nu är fysiska träffar igen, kommer en del av de digitala vanorna att leva vidare. Genom Instagram har bokhandeln nått nya kundgrupper, över hela Sverige. Och det litterära sällskapet, som fungerar som en bokcirkel, har delats upp i en fysisk och en digital variant.
Det digitala sällskapet har medlemmar långt från Västervik, till exempel i Hudiksvall.
– Vi skickar böcker till dem, och så har vi en digital träff och pratar om böckerna. Saker som vi aldrig trodde att vi skulle göra, funkar ganska bra ändå, konstaterar Malin.