Boendefrågan ännu olöst: "Värdfamiljer går på knäna"

I fredags beskrev Akko Karlsson, samordnare för värdfamiljsnätverket i Västervik, situationen som akut. Men ännu vid lunchtid på tisdagen hade ingen flyktingfamilj tilldelats något nytt boende av Migrationsverket.

Hit till Migrationsverket i Malmö, eller till mottagningsenheterna i Göteborg eller Stockholm, behöver flyktingfamiljerna i Västervik åka för att söka boende via Migrationsverket. Det går alltså inte att lösa digitalt, vilket annars går sedan i vintras gällande flera andra frågor.

Hit till Migrationsverket i Malmö, eller till mottagningsenheterna i Göteborg eller Stockholm, behöver flyktingfamiljerna i Västervik åka för att söka boende via Migrationsverket. Det går alltså inte att lösa digitalt, vilket annars går sedan i vintras gällande flera andra frågor.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Västervik2022-06-07 17:00

– Man har försatt människor i en ganska prekär situation. Värdfamiljer går på knäna, säger hon, och berättar om familjer som tvingats lämna återbud till sina turister, för att inte sätta sina ukrainska vänner på bar backe.

Andrea Brändström, säkerhetsskyddschef på kommunen, är också mån om att saken ska lösa sig.

– Vi har varit i kontakt med Migrationsverket och tryckt på. Allt är färdigt från kommunens sida, så fort vi får anvisningar så kommer vi att ta hand om dem.

Hon syftar här på de åtta tvårumslägenheter som finns på Tjustvägen i Ankarsrum, i de så kallade modulhusen.

undefined
Antalet asylsökande har blivit lägre än man initialt trodde. Det är också lägre än tidigare huvudscenario. Det har gjort att Västerviks kommuntilldelning numera är 101 flyktingar, istället för 244. Den siffran ligger till grund för hur Migrationsverket fördelat flyktingar från den 1 juli.

En av knäckfrågorna är att flyktingarna fysiskt måste befinna sig på någon av mottagningsenheterna i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att söka boende. Eventuellt kommer samåkning att ordnas.

Värdfamiljnätverket har skickat in en lista över de åtta barnfamiljerna som har akut boendebehov, men Akko Karlsson är osäker på vilken verkan den kommer ha.

Nätverket hade önskat att kommunen skulle inkludera de åtta familjerna i sin avtalsskrivning, men fick nej. Kommunen överlåter fördelningen helt åt Migrationsverket, poängterade man på sin hemsida i fredags. Men som Andrea Brändström uppgav för oss förra veckan har de fått ett muntligt löfte om att närhetsprincipen kommer tillämpas nu under juni månad. 

Med närhetsprincipen som hopp, har de ukrainska familjerna valt att vänta med en boendebegäran hos Migrationsverket, i väntan på det lokala avtalet. Man har dock samtidigt haft en löpande kontakt med Migrationsverket.

undefined
Så här har antalet asylsökande till Sverige fördelats per månad, sedan 2010.

Förra veckans frågetecken handlade om varför det lokala avtalet dröjt. Vi har flera gånger sökt Migrationsverket för en kommentar, och på tisdagsmorgonen kommer ett svar via mejl. Där skriver Guna Graufelds på presstjänsten att det kan ta tid att upprätta sådana frivilliga lokala avtal, som Västervik gjort.

"Eftersom det inte finns en lagstiftning på plats så kan dessa ta tid att besluta om," skriver hon.

Hon poängterar också att de gärna hade löst boendefrågan för de ukrainska familjerna i Västervik tidigare, men att de innan avtalet blev klart i fredags enligt regelverket hade löst det genom platser vid befintliga boenden – i någon annan kommun.

Vi har sökt Migrationsverket för fler frågor gällande oddsen för flyktingarna att få stanna i kommunen, men inte fått svar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!