Boende: Internet kommer bli för dyrt

Det ska inte bli sämre när kopparnätet släcks ner, säger Telia. Rikard Lang i Åldersbäck håller inte med.

Krävande. I dag ser vi på TV, lyssnar på musik och spelar via nätet. Det kräver abonnemang som tillåter stora datamängder.

Krävande. I dag ser vi på TV, lyssnar på musik och spelar via nätet. Det kräver abonnemang som tillåter stora datamängder.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2017-02-18 16:30

I maj slår Telia av kopparnätet på stora delar av landsbygden i Västerviks kommun. Det betyder att den fasta telefonin försvinner liksom möjligheten till bredband med ADSL-teknik. ADSL har jämfört med många andra tekniker begränsningar. Kapaciteten varierar beroende på en rad olika faktorer, bland annat avståndet till närmaste telestation. För familjen Lang har tekniken fungerat bra.

Man har två tonåringar som obehindrat kunnat streama filmklipp och spela onlinespel. Telia erbjuder en ersättningslösning där man med mobilt internet kan förbruka upp till 200 GB i månaden.

– Vi kollade hur mycket vi förbrukar. Vi ligger på 600–750 GB, berättar Rikard Lang.

Det finns två alternativ: Antingen att kraftigt dra ner på dataförbrukningen, eller kan man köpa till extra dataförbrukning.

– Vi skulle då komma upp i en kostnad på över 2 000 kronor i månaden, säger Lang.

Kommunens landsbygdutvecklare Lotti Jilsmo har varit inne på liknande tankegångar i sin blogg. Där har hon kollat sin familjs dataförbrukning, och insett att Telias erbjudande inte räcker.

Får ha en dialog

Roija Rafii, pressansvarig på Telia, tycker däremot att 200 GB räcker långt.

– Vår erfarenhet är att det räcker till de flesta hushåll. Finns det kunder som behöver mer så får vi ha en dialog.

Hon hänvisar till att Telia inför kopparnätets utfasning upprättat en portal där även andra operatörer än Telia visar upp sina lösningar och erbjudanden.

Roija Rafii säger också att det finns kundgrupper som får det bättre när kopparnätet ersätts med mobil teknologi.

– En del har inte kunnat få bredband alls med kopparnätet. Nu kan de det. På andra håll i landet där kopparnätet fasats ut har många kunder fått det bättre.

"Väldigt gammalt"

Häromveckan framförde Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl (S) kritik mot Telia. Han sade att kommunen velat ha en lösning där sköt på kopparnätets nedläggning, och skyndade på utbyggnaden av fiberbredband så att det fanns en fullgod ersättning på plats den dag nätet lades ner. Han sade att kommunägda bolaget Västervik Miljö och Energi var berett att en del av ansvaret. Telia har ställt sig kallsinnig till lösningen.

Roija Rafii menar dels att mobil teknologi är en bra övergångslösning i väntan på fiber, dels finns det praktiska problem med kommunens förslag till lösning.

– Räknar man inte olika bygdeprojekt finns det tusentals bredbandsaktörer i Sverige. Förutsättningarna förändras ständigt. Det skulle vara svårt för oss att nå överenskommelser på varje ort.

Hon trycker också på varför Telia gör förändringen.

– Kopparnätet är väldigt gammalt. Det börjar bli svårt att få fram reservdelar. För driftsäkerhetens skull är ett skifte till ett modernt, mer säkert nät nödvändigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!