Vintern och kylan närmar sig med stormsteg. Linda Åkerman på föreningen Vinternatt vet fyra-fem personer som just nu spenderar nätterna utomhus, eller tar sin tillflykt till offentliga toaletter eller trappuppgångar. Kommunen har en tak över huvudet-garanti – men inte alla uppfyller kraven för att ta del av den. Det kan handla om personer som inte är helt barskrapade ekonomiskt, men samtidigt inte mår tillräckligt bra för att få ordning på sitt liv, enligt Linda.
– Jag hade en tjej på tråden senast i förmiddags som ville checka in. Hon har en liten pension men har ingenstans att bo. Jag vet inte vad som kommer att hända med henne nu.
Ulrika Pecher på Herberts Guld var med och startade en insamling tillsammans med Vinternatt och LP-stiftelsen för att kunna öppna akutboende för hemlösa i Pingstkyrkans lokaler igen. Man behöver få in runt två miljoner. Hittills har runt 150 000 kommit in.
– Det är lite trögstartat. Jag tror det handlar om en bild folk har, som behöver ändras. Det här är ett samhällsproblem, och inte bara en fråga för politiker och kommunen.
Samtidigt tycker hon att gensvaret på insamlingen har varit bra. Utöver de insamlade pengarna har man rekryterat flera nya volontärer. Vissa kanske inte kan bidra så mycket ekonomiskt – men det går också att bidra med sin tid, och sitt engagemang.
Robert Tedenby är pastor i Pingstkyrkan. Han konstaterar att insamlingsmålet är långtifrån uppnått, men säger att man inte låter sig nedslås för det.
– Vi är inte i närheten av att kunna öppna ett boende i helskala, som vi hoppas på. Men vi jobbar vidare och försöker göra det bästa med de pengar som kommit in. Det kanske blir 1-2 platser under delar av året, och mer volontärskap.
När öppnar de platserna?
– Det måste ske inom en hyfsat nära framtid. Men sedan får vi se vilka vi kan ta emot, i och med att mycket fortfarande är osäkert.
Vad kommer pengarna användas till mer konkret?
– Till anställda, kanske på timmar. Vi kan inte bara ha volontärer, man behöver ha personal med en viss kompetens.
När ni drev boende i våras fanns en kritik mot att det inte enbart var ett akutboende, flera bodde där under en längre tid. Vad tänker du om det?
– Det är en myt som inte är riktigt sann. Om man tittar på de 15 som bodde där fick de flesta eget boende efter en, eller två-tre månader. Bara en bodde där under en längre tid.
Men en månad är ju längre än enstaka nätter?
– Ja, men samtidigt blev resultatet att de faktiskt kom ut i ett boende sen. Om man får ett boende en natt och sen drar ut och drogar på dagen blir man aldrig redo att hantera situationen. En månad är inte så lång tid i det perspektivet. Att de fick stanna en längre tid var en nyckel till att det fungerade så bra.
Vilka krav ställer ni på de som får en plats?
– Att de inte tar med sig alkohol eller droger in på området. Vi kräver inte total drogfrihet eller nykterhet, men vi erbjuder en värme och en gemenskap, och tak över huvudet.
Robert menar att kyrkans engagemang för de hemlösa grundar sig i Bibeln och det kristna kärleksbudskapet. Engagemanget är också något som varit positivt för hela församlingen.
– Det sociala engagemanget har funnits med hela tiden, men att vara med i ett sådant här sammanhang vitaliserar kyrkan. Vi kommer i funktion. Man får se i en process hur de här människorna mår bättre och bättre, det gör något med en gemenskap. Att göra bra saker är bra för den som får hjälpen, men också för den som hjälper.