Blötsnö över Västervik hela dagen – sedan blir det sol

Fredagens väderprognos berättar att snöfallet kommer att ligga kvar över Västerviksområdet fram till sen kväll. Ytterligare nästan 10 millimeter nederbörd väntas falla.

Väderomslaget med ymnigt snöfall och halka gör behovet av dubbdäck stort, vilket är att betänka för de som eventuellt redan hunnit byta till sommardäck.

Väderomslaget med ymnigt snöfall och halka gör behovet av dubbdäck stort, vilket är att betänka för de som eventuellt redan hunnit byta till sommardäck.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Västervik2023-03-30 15:38

Men blir det regn eller snö? Sannolikt något mittemellan.

SMHI:s meteorolog Emma Rosengren skriver på fredagsmorgonen:

"I främst södra Östergötland och norra Småland väntas under dagen tidvis ymnigt snöfall med upp mot 10 centimeter nysnö. Kalluft avancerar söderut och med den snöfallet, ungefär till södra Småland. Det kan även bli blåsigt i nordostvinden under dagen, i nordvästra Götaland med lokalt hårda vindbyar, och under kvällen även i Skåne, Blekinge, Öland och Gotland."

SMHI har förlängt sin gula varning för området till 15-tiden i eftermiddag.

Enligt tiodygnsprognosen för Västerviksområdet väntas sedan ett gnistrande soligt vinterväder i helgen, och även en bit in på nästa vecka. Långsamt stigande dagstemperaturer framåt nästa helg.

"Under helgen väntas soligt och torrt högtrycksbetonat väder i hela landet. Och då blir det kalla nätter även ner över Götaland. Lördagen kan inledningsvis också bli ganska blåsig i nordostvinden i södra Götaland", skriver Emma Rosengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!