Trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall på Trafikverket, som bland annat är mannen bakom "nollvisionen", hävdar att lådorna verkligen hjälper, om de sköts på rätt sätt:
- Det positiva utgörs så klart av att farten sänks eftersom man måste navigera mellan lådorna. Det finns det forskning om, minst en rapport som jag vet om. Men det måste också skötas på rätt sätt och inte missbrukas. Annars kan de bli ett hinder istället. Måtten och lådornas placering är viktig.
Lådorna, i officiella sammanhang kallade blomchikaner, kan alltså motverka sitt eget syfte och bli en trafikfara om de inte ställs på rätt ställe och utformas som de ska.
Västerviks kommun har på sin hemsida utförliga instruktioner angående blomlådorna. Man måste först söka tillstånd och får heller inte ställa ut dem innan kommunen gjort markeringar i asfalten, inom dessa ska lådan placeras.
Willy Nilsson bor på Ludvigsdalsvägen. Här har några grannar gått ihop och bekostat lådorna och ställt dem enligt kommunens sprayade markeringar. Willy upplever att hastigheten på vägen har sjunkit markant:
- De är nästan alla som dämpar farten. Vi har även en skylt som varnar för att vägen smalnar av så ingen kör in i lådorna. Fast det har hänt ändå.
Lite svarta märken på en av lådorna bekräftar uttalandet. Fast färgen sitter ut mot trottoaren.
Händer det att bilister kör på fel sida lådan och upp på trottoaren?
-Ja, jag har sett det flera gånger, en del gör det lite trotsigt tror jag. Det kan nog vara en del som tycker de är i vägen och att det går för sakta. Andra har missförstått hur man ska köra och tror att bilen är smalare än vad den är.
Oavsett om man är för eller emot farthindren så kvarstår faktum. Lådorna är lagliga om de ser ut på rätt sätt och ställs på rätt plats och forskningen stöder att de sänker hastigheten på gatan de står. Med det ökar säkerheten.