I grunden har forskarna från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) velat undersöka både fotgängares och bilisters beteende på torget. Men man har tagit avstamp i det här med krukor, vilket kan tyckas vara märkligt.
– Ja det kan ju låta lite lustigt men egentligen kan man säga att vi tittat på de stora krukornas vara eller inte vara på torget.
Det säger Henriette Wallén Warner på VTI, som är en av forskarna som arbetat med rapporterna.
Fiskaretorget är vad man i trafiksammanhang kallar för "shared space", ett gemensamt utrymme där alla trafikslag får samsas. Det är gångfartsområde på Fiskaretorget, så det är på fotgängarnas villkor.
Västerviks kommun har valt att leda motortrafiken över torget mellan stora uppsatta krukor men egentligen är det fritt fram att köra som man vill, även med krukorna uppsatta, om man gör det i fotgängarnas hastighet, mellan 5-7 kilometer i timmen.
– Grundtanken med shared space är att oklarheten ska leda till osäkerhet och att man därför tar det försiktigare, att man kör saktare. Men vad händer om man då sätter upp exempelvis krukor som leder trafiken över torget? Funkar det så som det är tänkt?
– Det positiva med det är att det kan skapa en ökad trygghet, det negativa kan vara att man kanske blir lite mindre försiktig och ökar hastigheterna.
Man satte mätare som mätte ögonrörelser på en stor grupp människor i olika åldrar, och mätte trafiken på torget utifrån flera parametrar, bland annat hastighet. Deltagarna fick även svara på frågor.
– När vi tittade på fotgängare så visade det sig att man oavsett ålder var mindre osäker på grund av krukorna men vad händer med bilisterna då, blir det mer oförsiktiga?
– Det visade sig att de sänkte hastigheten och spred ut sig mindre över torget. De sänkte även hastigheten när det var mer folk på torget.
Sammanfattningsvis: Krukorna gör att fotgängare känner sig tryggare, vilket gör att man vågar gå där. Det gör att bilisterna sänker hastigheterna.
– Vår slutsats är att lösningen med krukor är riktigt bra, säger Henriette Wallén Warner.
Forskningen blir ett verktyg för Trafikverkets interna arbete när de skriver rekommendationer till kommuner som har shared space-lösningar.
– Hade man haft en vanlig väg hade nog hastigheten varit högre och man får en annan gestaltning. Torget är ju väldigt vackert och en fin plats att vara på, mycket tack vara utformningen man valt.