Blöjreform utan problem

Farhågor om praktiska bekymmer kom på skam.

Blöjbytena på förskolorna fungerar bra  även efter att de fria blöjorna drogs in vid årsskiftet. Foto: Anders Steiner

Blöjbytena på förskolorna fungerar bra även efter att de fria blöjorna drogs in vid årsskiftet. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2004-01-14 01:00
Sedan årsskiftet måste föräldrar skicka med blöjor till dagis. Men farhågorna om praktiska problem i samband med förändringen verkar ha kommit på skam.
En rundringning till några av kommunens förskolor visar att nyordningen hittills har fungerat bra.
På Ängslyckans förskola i Västervik var personalen i höstas bekymrad över hur man skulle få plats med alla barns blöjpaket i det lilla skötrummet. Man var även rädd att förändringen skulle leda till onödigt merarbete.
- Men det har gått bättre än vi trodde och blöjorna får plats, säger förskolelärare Therese Johansson på Ängslyckan.
Även på Näktergalen, Lindblomman och Björken har allt gått bra med omställningen. Nya hyllor har placerats i skötrummen och blöjpaketen har märkts med namn för att inte blandas ihop.
- Än så länge har inte de första blöjorna tagit slut, och kanske får vi påminna föräldrarna att ta med nya så här i skarven, säger förskolelärare Gun-Britt Svensson på Näktergalen.
- Hos oss har föräldrarna själva ansvaret för att det finns blöjor på hyllorna, och vi hoppas att de ska komma ihåg att fylla på efter hand, säger förskolelärare Carina Andersson på Lindblomman.
Kommunen sparar 200 000 kronor per år genom att dra in de fria blöjorna. För föräldrarna innebär blöjreformen en merkostnad på cirka 300 kronor i månaden. Men några större protester från föräldrarna har dagispersonalen inte hört.
- Men en del föräldrar tycker att det hade varit mer praktiskt att höja dagisavgiften, säger Therese Johansson på Ängslyckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om