Blev inte inlagd tog sitt liv
Maken kritisk mot psykvårdens agerande.
Händelsen har anmälts av kvinnans make till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Han hävdar att hans hustru varken fick rätt behandling eller rätt medicin och kräver en noggrann utredning kring vem som bär ansvaret för kvinnans död.
Enligt anmälan besökte kvinnan i slutet av oktober psykiatriska mottagningen då hon kommit in i en djup depression. Hon fick medicin utskriven och skickades sedan hem.
Men depressionen blev värre trots medicinering. En månad senare kom kvinnan åter till mottagningen tillsammans med sin son och svärdotter. De krävde att kvinnan skulle bli inlagd, men fick till svar av jourhavande läkare att det inte fanns någon ledig plats. Trots kvinnans och sonens påpekanden att kvinnan var självmordsbenägen, skickades hon hem.
Dagen därpå ringde kvinnan till sin son och berättade att en distriktsläkare på den ort där hon bodde, ordnat med en remiss så att hon kunde bli inlagd. När svärdottern ringde till kliniken för att få tidpunkten bekräftad, fick hon åter svaret att det inte fanns någon ledig plats.
En vecka senare begick kvinnan självmord.
Maken menar i sin anmälan att det bemötande som hans hustru fick "är under all kritik och får ej ske inom svensk sjukvård". Han anser att kvinnan behandlats nedlåtande och att även maken borde ha kontaktats av läkare för att få information om hustruns svåra depression.
Svante Bäck, chefsöverläkare på psykiatriska kliniken i Västervik är positiv till att ärendet prövas hos en oberoende instans.
Jag kan förstå att de anhöriga är förtvivlade och det är vettigt att de vill ha en second opinion (andra åsikt, reds anm), säger han.
Om kliniken gjort rätt eller fel när man valt att inte lägga in kvinnan, lämnar han åt nämnden att bedöma.
Svante Bäck berättar att det är sällsynt att personer som inte blivit inlagda tar livet av sig. Men han menar att överbeläggning inte är skäl nog att avvisa en självmordsbenägen person.
Det är klart att det är lättare om man har många platser att spela på. Och om man har jättefullt får man göra hårdare prioriteringar. Men vi bedömer varje person för sig och även om det är fullbelagt så får man försöka lösa uppgiften. Gäller det liv och död så måste det funka ändå, säger han.
Det är inget okänt faktum att arbetsbelastningen är tung och att det finns problem med överbeläggning på den psykiatriska kliniken. I oktober förra året påpekade arbetsmiljöinspektionen flera brister efter besök på plats. Kliniken ålades att vidta åtgärder för att få ordning på överbeläggningarna på avdelningarna. Arbetsmiljöinspektionen uppmanade också personalen att komma tillrätta med oklarheterna som råder med inläggningar på vårdavdelningarna.
De arbetsgrupper som tillsattes har fram till den 1 juli på sig att presentera lösningar på problemen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!