När solen börjat värma har också vårblommorna börjat att titta fram i rabatterna, på ängarna och i skogsbackarna.
Kanske har du redan plockat några? Blåsippor? Men kanske har du också funderat på att gräva upp några – och plantera dem på din egen tomt?
Glöm det. Tänk om. Blåsippan är fridlyst i hela landet och skyddas därmed av miljöbalken. Att gräva upp den är brottsligt. Att plocka dem för att sedan sälja dem också. Alternativet till fängelse är böter.
– Man kan konstatera att det handlar om artskyddsbrott och det är inte uteslutet att en person som gjort något sådant kan bli föremål för en utredning. Det finns fängelse i straffskalan och då är det inte uteslutet att man kan dömas till det, säger polisen Filippo Bassini, gruppchef vid Nationella Operativa Avdelningens, NOA, nyskapade grupp som arbetar med artskydds- och kulturarvsbrott.
Har aldrig sett en anmälan
I gruppens uppdrag ingår att bland annat utreda brott som rör fridlysta djur och växter. Som flyttade blåsippor eller gullvivor.
I vissa län är det helt förbjudet att plocka blåsippor och gullvivor. Där har så många blommor plockats och försvunnit att växten är mer eller mindre utrotad på många platser.
I Kalmar län är läget ett annat. Här är det okej att plocka blommorna, men däremot är det inte tillåtet att gräva upp dem med rötterna. Så fort spaden kommer in i bilden och flyttar växten ur jorden gör du som håller i den dig skyldig till ett brott, som polisen sedan ska utreda. Så är lagen i hela landet.
Men det är inga vanliga ärenden.
– Nej. Mig veterligen finns det inte ett enskilt fall som gått vidare, säger Filippo Bassini och förklarar att vägen från brott till straff är lång.
Först ska saken upptäckas. Sedan anmälas. Saken ska skickas vidare till hans egen grupp, utredas och därefter ska misstänkta personer lokaliseras och åklagare kopplas in. Det tar tid.
Men har du sett någon anmälan om att någon grävt upp blåsippor?
– Nej, det har jag aldrig gjort. Det är väldigt ovanliga brott, säger han och förklarar sedan vad han menar lite tydligare.
Finns inga spanare
Brotten i sig är säkerligen inte ovanliga. Människor dödar ormar. Människor plockar fridlysta växter. Människor gräver upp skyddade blommor för att krydda sin egen trädgård.
Men anmälningarna är få.
– Vi har inte resurser till de här brotten, säger Filippo Bassini som förfogar över totalt nio personer i sin utredningsgrupp.
Några spanare som håller utkik efter förbrytare i skogarna har han – av förståeliga skäl – inte tillgång till. Och den lokala polisen har annat som smäller högre än någon som plockar vårblommor, hur hotade de än är.
Ansvaret vilar tungt på tillsynsmyndigheter som länsstyrelserna, förklarar Filippo Bassini.
– De är enligt lagen skyldiga att anmäla sådana händelser till polisen. De ska inte ta ställning till om vi kommer att utreda dem eller inte, det är upp till oss att avgöra. Men de har en viktig roll att anmäla, så att vi får veta vad som hänt och kan utreda.