Bland sill och röda bär

Mycket fisk. Dans kring stången, kransar i håret och jordgubbar överallt. De svenska traditionerna kan tyckas märkliga för turister.

Nyfiken trio. Familjen Schaffner från Schweiz, Urs, Jillian och Jasmin, besöker Västervik för första gången, och är nyfikna på hur de svenska midsommartraditionerna fungerar. Foto: Andreas Smitz.

Nyfiken trio. Familjen Schaffner från Schweiz, Urs, Jillian och Jasmin, besöker Västervik för första gången, och är nyfikna på hur de svenska midsommartraditionerna fungerar. Foto: Andreas Smitz.

Foto:

Västervik2007-06-25 00:25
Familjen Schaffner från Zurichområdet i Schweiz besökte Sverige för några år sedan, då var de i Stockholm. Men i år upptäcker de "landet" för första gången.
- Vi reser runt och tittar. Nu är vi i Västervik i tre dagar, säger Jasmine Schaffner.

De hamnade mitt i det svenska midsommarfirandet. Dottern Jillian har fått en klädd krans att ha i håret, men verkar inte helt lycklig över det.
- Vi är nyfikna på allt som händer, men vi vet inte så mycket om de svenska traditionerna, så här gör vi inte i Schweiz, säger Urs Schaffner och pekar på midsommarkransen.
- Men vi kanske kommer att dansa kring stången sedan. Tror du det är svårt?, undrar Jasmine Schaffner.
De har hört att man äter mycket fisk kring midsommar. VT berättar att man brukar ha sill och potatis, och så jordgubbar.
- Aha, äter man jordgubbar till midsommar? Är det därför det är så mycket jordgubbar överallt? Ja, de är utsökta, vi har ätit massor, säger Urs Schaffner och intygar att de röda bären verkligen är fantastiskt goda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om