Blågröna alger är bakterier
Det är den typen av cyanobakterie som blommar när sommaren börjar bli riktigt varm och som kan bilda stora ansamlingar på ytan som driver in till stränderna.
Den kallas för katthårsalg eftersom cellerna samlar ihop sig i klumpar och bildar långa filament som liknar katthår.
- När det blir riktigt många kan det se ut som rabarbersoppa eller som sågspån i vattnet, och när de bryts ned och börjar ruttna bildas det en jäsande gulaktig massa som luktar väldigt illa, säger Christina Esplund, biolog på Högskolan i Kalmar.
Cyanobakterier behöver, precis som andra alger, kväve och fosfor. Skillnaden är att cyanobakterierna även kan ta upp kväve från luften. Det räcker alltså med att det finns gott om fosfor i vattnet för att de ska kunna växa till sig.
Algblomningar är en naturlig del av sjöarna och havens ekosystem och de är mat för djurplankton, som i sin tur äts av större djur. Blomningarna som eventuellt kan vara farliga är vanligast i juli och augusti, men kan förekomma lokalt ända in i september.
Katthårsalgen är den enda som har visat sig vara giftig i Östersjön. Därför bör man vara försiktig när man badar i vatten där algen blommar. Särskilt utsatta är barn, som lätt får kallsupar, och djur, som kanske får i sig algerna genom att slicka pälsen eller dricka av vattnet. Alggiftet försvinner inte heller om man kokar vattnet.
Får man hud-eller ögonbesvär eller drabbas av illamående och kräkningar efter att ha badat bör man kontakta läkare. Samma sak gäller om man har husdjur som kan ha blivit algförgiftade, då gäller det att kontakta veterinär så snart som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!