Blackstads dagbarnvårdare är oroliga

Dagbarnvårdarna i Blackstad känner sig hotade av förslaget att avveckla familjedaghemmen. De vill ha kvar sina arbeten med dagbarnen i hemmiljö, men om en inflyttning i skolan krävs för att bevara den är de beredda att anpassa sig.

Dagbarnvårdarna  Malin Pettersson, Anne-Marie Tollemark och Annelie Westergren är oroliga för sina jobb. Dagbarnet Olle Wetter springer förbi.

Dagbarnvårdarna Malin Pettersson, Anne-Marie Tollemark och Annelie Westergren är oroliga för sina jobb. Dagbarnet Olle Wetter springer förbi.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-11-06 00:00

När barn- och utbildningsförvaltningen ska spara pengar 2013 är det inte bara skolor som riskerar att läggas ner. Även familjedaghemmen kan komma att avvecklas enligt tjänstemannaförslaget. I Blackstad finns i dag tre dagbarnvårdare, Malin Pettersson, Annelie Westergren och Anne-Marie Tollemark. Deras största oro inför hösten 2013 är att de inte ska få ha sina arbeten kvar.

- Vi känner oss hotade, vi vill ju jobba med det här, säger Anne-Marie.

Fram till sommaren 2012 var de fyra dagbarnvårdare och innan förskolan Backsippan öppnade fanns det sex familjedaghem i Blackstad. Då fungerade det bra, berättar Anne-Marie. Nu när de bara är tre blir de sårbara.

- Förra fredagen var jag sjuk och jag fick dåligt samvete för att de andra fick ta fler barn. Så ska man inte behöva känna.

Trots att Anne-Marie, Annelie och Malin trivs bra med att arbeta med barnen i sina egna hem säger de att de skulle kunna tänka sig att flytta in i skolan. Om det krävs för att rädda Blackstad skola är de beredde att göra det.

Men rädslan finns ändå där, ingen av dem är utbildade förskolelärare och därför är de oroliga att de inte ska få följa med om verksamheten flyttas in i skolan.

- Vi vet bara det som Västervikstidningens läsare vet, hur förslaget ska genomföras har vi ingen aning om. Om skolan läggs ner kommer hela samhället att dö ut, ingen kommer vilja flytta hit då, säger Annelie Westergren.

Familjedaghemmen följer stora delar ur läroplanen men det blir ändå ett annat koncept, säger de. Lunchtider, utomhuslek och aktiviteter lägger de själva upp och de träffas ofta och leker med alla barnen tillsammans.

Ibland går de till lekparken bakom skolan men när vädret är tråkigt leker de inne i gymnastikhallen. Det är sammanlagt 13 barn i åldrarna ett till tre, när barnen fyller fyra flyttar de in i Backsippans lokaler.

- Våra aktiviteter kommer försvinna om våra familjedaghem avvecklas. Vi kommer inte kunna hitta på saker från dag till dag som vi gör nu. Det kan vara att följa med ut på älgjakten eller att åka häst och vagn, säger Malin Pettersson.

Tjänstemannaförslaget

En avveckling av kommunens dagbarnvårdare betyder att 6,5 tjänster sparas in. Personalreduktionen skulle innebära en besparing på 2 275 000 kronor. I arbetsmaterialet till tjänstemannaförslaget står det att en konsekvens blir att föräldrar inte längre kan välja barnomsorgsform. Angående lokalförändringar står det att inga förändringar behövs göras på de befintliga förskolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om