BK Tåg skyller på SJ

SJ styrde över resenärer till egna tåglinjer.

Västervik2005-03-22 00:25
- Vi trodde inte att tillgängligheten till kunderna skulle bli så dålig, säger BK Tågs tillförordnade vd Gerhard Wennerström som en förklaring till konkursen.
Enligt honom har konkurrenten och dominanten på marknaden, statliga SJ, lyckats styra resande från södra Kalmar län att välja andra alternativ än BK Tåg och Stångådalsbanan.
- Vi har inte fått tillgång till deras bokningssystem. En person som ska resa från Kalmar län till Stockholm har inte kunnat boka hela biljetten hos oss. Däremot har man kunnat köpa biljetten via SJ:s bokningssystem.

Bekymret har varit att resenärer från Kalmar inte bokats in att resa norrut med Stångådalsbanan. SJ har istället bokat in en rutt där resenären först fått åka med tåget Kalmar-Göteborg, och fått byta i Alvesta för att sedan börja resa norrut mot Linköping och Stockholm.
- Många har tyckt att det blivit för dyrt och istället valt att åka buss till Stockholm, säger Gerhard Wennerström.
BK Tåg började som tågoperatör 1990. Det bolag som gått i konkurs är del i en större koncern, men ägarna har tappat tålamodet med den olönsamma persontrafiken.
Nu koncentrerar man sig istället på godstrafik med tåg i systerbolaget BK Tåg Sverige AB.
- Vi är brända på persontrafiken, säger Wennerström.

Utöver Tjustbanan och Stångådalsbanan driver företaget de så kallade Krösatågen i Jönköpingslän. Den trafiken har varit lönsam, och Gerhard Wennerström bedömer att det inte kommer att bli svårt att hitta någon som är villig att ta över det avtalet. Svårare kommer det att bli att hitta en intressent till Stångådalsbanan/Tjustbanan.
Stångådalsbanans problem blir med automatik Tjustbanans.
- De två banorna behandlas som en i avtalssammanhang, säger Kalmar Länstrafiks vd Carl-Johan Bodell.
Det betyder att för att trafiken ska kunna säkras på Tjustbanan måste man hitta en lönsam form för trafiken på Stångådalsbanan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om