BK Tåg har gått i konkurs
Tjustbanan och Stångådalsbanan knäckte företaget. Frist fram till 10 april.
Foto: ANDERS LILJEGREN Trafiken mellan Västervik och Linköping ska upprätthållas. På måndagen fick de resande hålla till godo med buss istället för tåg.
Foto:
Som direkt anledning till konkursen uppges "affären Tjustbanan/Stångådalsbanan". BK Tåg vann, i konkurrens med bland andra SJ, upphandlingen om trafiken på de två järnvägssträckorna för något år sedan. Övertagandet blev problemfyllt.
Antalet resande på Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping har sjunkit kraftigt. BK Tåg har även drabbats av tekniska problem. Man har ofta fått ersätta tågen med buss.
Det har inte varit någon hemlighet att trafiken gått med förlust.
VT berättade för några veckor sedan om att det florerade rykten om att BK Tåg ville överlåta trafiken på någon annan.
Det bekräftas i dag av BK Tåg.
Företaget har försökt sig på olika lösningar för att komma undan en konkurs: Alltifrån att överlåta verksamhet på andra parter till att släppa in en ny ägare i företaget.
Strävandena har varit förgäves. På måndagen begärde företaget sig i konkurs.
Vad som gäller för den närmaste framtiden verkar vara oklart. VT fick flera olika bud under måndagen.
Konkursförvaltaren har dock åtagit sig att driva trafiken på kort sikt. Den som bokat in en resa över påsken ska inte behöva vara orolig. Däremot kan kan det bli fråga om resa med buss.
Enligt en uppgift är trafiken säkrad fram till i mitten av nästa vecka. Länstrafikens vd Carl-Johan Bodell har fått en annan uppgift:
- Konkursförvaltaren har åtagit sig att driva trafiken fram till den 10 april. Innan det datumet ska vi ha ett möte med honom och berätta var vi står.
I klartext betyder det att de berörda länstrafikbolagen, och den statliga myndigheten Rikstrafiken, har två-tre veckor på sig att undersöka vilka möjligheter de har att gå in med nya pengar för att upprätthålla trafiken, och vilka eftergifter man är beredd att göra för att få trafiken lönsam på lång sikt.
Det kan till exempel bli fråga om att minska turtätheten.
BK Tåg försökte få till stånd förändringar i trafiken för att få lönsamhet. Var deras önskemål för stora för att ni skulle kunna gå med på dem?
- Det är alltid svårt när en operatör som vunnit en upphandling i efterhand upptäcker att de inte får lönsamhet med sitt upplägg, säger Staffan Widlert, generaldirektör för Rikstrafiken, den myndighet som gjorde trafikupphandlingen.
Dels är det fel gentemot de andra som deltog i upphandlingen om den som vann sedan inte behöver svara upp mot de krav som ställdes ursprungligen, dels blir det enligt Staffan Widlert ofta starka reaktioner om man genomför ändringar i trafiken.
BK Tåg har 151 anställda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!