Bjud på fantasifullt och läskigt till Halloween

Gör en riktigt läskig festmåltid med masksoppa, ostknotor och flugsvampar i helgen. Recepten är hämtade från den klassiska kultboken Häxkonster för praktiskt bruk från 1985.

Lite läskig dekoration till festen. Rödfärgad couscous med grön spaghetti, isbitar och mandelflarn. En grönfärgad drink. Spaghetti kokad i karamellfärgsvatten och stoppad i glasburkar. En ätbar "flugsvamp" av kokt ägg, tomat och mjukost.Foto: Ellen Kindstrand

Lite läskig dekoration till festen. Rödfärgad couscous med grön spaghetti, isbitar och mandelflarn. En grönfärgad drink. Spaghetti kokad i karamellfärgsvatten och stoppad i glasburkar. En ätbar "flugsvamp" av kokt ägg, tomat och mjukost.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-10-31 00:06
Malcolm Birds rikligt illustrerade bok Häxkonster för praktiskt bruk har funnits med mig sen jag var gick på lågstadiet. Då, på 1980-talet, hade inte Halloween-traditionen kommit till Sverige, men det hindrade inte mig och mina kompisar från att ordna häxfester för varandra. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan göra. Vilken soppa som helst kan man ju egentligen stoppa maskar - eller spaghetti - i. Nuförtiden finns det ju till och med olika färger på pasta, som man kan mixtra med. Eller vad sägs om att koka pasta i vatten som man färgar med karamellfärg. Inled gärna festmåltiden med en häftigt färgad drink med flug-isbitar eller isbitar med naglar i. Flugor gör du av russin, stick in två mandelflarn i stället för vingar. Använd mandelflarn istället för naglar. Lägg en fluga eller några naglar i varje isbitsfack och frys in. Gör gärna lite extra flugor. Det kan alltid vara bra att ha. Servera masksoppan med flugsvampar - gjorda av ägg, tomat och mjukost - och ostknotor. Om du har lust att göra en matpaj, spara gärna lite pajdeg så att du kan göra en dödskalle eller någon annan läskig figur av degen för garnering. Avsluta måltiden med en dammkaka. Enligt häxan som bakar i Malcolm Birds Häxkonster är kakorna godast om man använder damm istället för ingefära. "Men vem har tid att lägga dammtrasor i blöt och ta rätt på skummet?", frågar sig häxan som tycker att det blir enklare med inge-
fära.
Recept
Masksoppa Skölj linserna. Hacka lök och fräs i olja tillsammans med två vitlöksklyftor. Tillsätt linser, vatten, salt och krossade tomater. Koka under lock i 30 minuter. Hacka och häll i morötter, purjolök och selleri. Koka i tio minuter. Lägg i spaghetti i masklånga bitar och koka tio minuter till. Smaka av med timjan och strö över riven ost. 2 dl gröna linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 l vatten
1 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 morötter
en bit purjolök
en selleristjälk
timjan
riven ost

Ostknotor Blanda vetemjöl, riven ost, smör, senapspulver, paprikapulver och vatten. Kavla ut fem millimeter tjocka remsor och skär i lagom bitar. Nyp ihop till knotform. Grädda i 225 grader i ungefär 13 minuter. 3 dl vetemjöl
100 g riven ost
125 g smör
1/2 tsk senapspulver
1/2 tsk paprikapulver
3 msk vatten

Flugsvampar
Hårdkoka några ägg. Skala äggen och skär av toppen på dem. Dela tomaterna så att du får lämpliga "svamphattar". Gröp ur innanmätet i tomaterna och använd det till soppan. Limma fast tomathalvan på ägget med en klick mjukost på tub. Garnera med mjukostprickar. Dammkakor Smält smör, sirap och strösocker på svag värme. Låt svalna. Sikta ihop vetemjöl, ingefära och bikarbonat i en bunke. Rör i sirapsblandningen och ett uppvispat ägg. Blanda allt till en fast deg. Kavla ut degen, cirka en halv centimeter tjock. Skär ut kakorna med hjälp av mallar som föreställer dödskallar, ben, pumpor och annat läskigt. Mallarna kan du göra av ett tjockare papper. Grädda på bakplåtspapper i 15 minuter i 200 grader. Låt kakorna svalna på galler. Om du vill: Lägg ihop dem två och två med hjälp av någon god fyllning. Garnera med gelé eller glasyr. 50 g smör
drygt 1 dl sirap
1/5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
1 tsk ingefära
1/2 tsk bikarbonat
1 ägg

Fotnot: Samtliga recept är hämtade från Malcolm Birds Häxkonster för praktiskt bruk, Rabén & Sjögren, 1985.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om