Bjud på fantasifullt och läskigt till Halloween
Gör en riktigt läskig festmåltid med masksoppa, ostknotor och flugsvampar i helgen. Recepten är hämtade från den klassiska kultboken Häxkonster för praktiskt bruk från 1985.
Lite läskig dekoration till festen. Rödfärgad couscous med grön spaghetti, isbitar och mandelflarn. En grönfärgad drink. Spaghetti kokad i karamellfärgsvatten och stoppad i glasburkar. En ätbar "flugsvamp" av kokt ägg, tomat och mjukost.Foto: Ellen Kindstrand
Foto: Ellen Kindstrand
fära.
Recept
Masksoppa Skölj linserna. Hacka lök och fräs i olja tillsammans med två vitlöksklyftor. Tillsätt linser, vatten, salt och krossade tomater. Koka under lock i 30 minuter. Hacka och häll i morötter, purjolök och selleri. Koka i tio minuter. Lägg i spaghetti i masklånga bitar och koka tio minuter till. Smaka av med timjan och strö över riven ost. 2 dl gröna linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 l vatten
1 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 morötter
en bit purjolök
en selleristjälk
timjan
riven ost
Ostknotor Blanda vetemjöl, riven ost, smör, senapspulver, paprikapulver och vatten. Kavla ut fem millimeter tjocka remsor och skär i lagom bitar. Nyp ihop till knotform. Grädda i 225 grader i ungefär 13 minuter. 3 dl vetemjöl
100 g riven ost
125 g smör
1/2 tsk senapspulver
1/2 tsk paprikapulver
3 msk vatten
Flugsvampar Hårdkoka några ägg. Skala äggen och skär av toppen på dem. Dela tomaterna så att du får lämpliga "svamphattar". Gröp ur innanmätet i tomaterna och använd det till soppan. Limma fast tomathalvan på ägget med en klick mjukost på tub. Garnera med mjukostprickar. Dammkakor Smält smör, sirap och strösocker på svag värme. Låt svalna. Sikta ihop vetemjöl, ingefära och bikarbonat i en bunke. Rör i sirapsblandningen och ett uppvispat ägg. Blanda allt till en fast deg. Kavla ut degen, cirka en halv centimeter tjock. Skär ut kakorna med hjälp av mallar som föreställer dödskallar, ben, pumpor och annat läskigt. Mallarna kan du göra av ett tjockare papper. Grädda på bakplåtspapper i 15 minuter i 200 grader. Låt kakorna svalna på galler. Om du vill: Lägg ihop dem två och två med hjälp av någon god fyllning. Garnera med gelé eller glasyr. 50 g smör
drygt 1 dl sirap
1/5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
1 tsk ingefära
1/2 tsk bikarbonat
1 ägg
Fotnot: Samtliga recept är hämtade från Malcolm Birds Häxkonster för praktiskt bruk, Rabén & Sjögren, 1985.
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 l vatten
1 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 morötter
en bit purjolök
en selleristjälk
timjan
riven ost
Ostknotor Blanda vetemjöl, riven ost, smör, senapspulver, paprikapulver och vatten. Kavla ut fem millimeter tjocka remsor och skär i lagom bitar. Nyp ihop till knotform. Grädda i 225 grader i ungefär 13 minuter. 3 dl vetemjöl
100 g riven ost
125 g smör
1/2 tsk senapspulver
1/2 tsk paprikapulver
3 msk vatten
Flugsvampar Hårdkoka några ägg. Skala äggen och skär av toppen på dem. Dela tomaterna så att du får lämpliga "svamphattar". Gröp ur innanmätet i tomaterna och använd det till soppan. Limma fast tomathalvan på ägget med en klick mjukost på tub. Garnera med mjukostprickar. Dammkakor Smält smör, sirap och strösocker på svag värme. Låt svalna. Sikta ihop vetemjöl, ingefära och bikarbonat i en bunke. Rör i sirapsblandningen och ett uppvispat ägg. Blanda allt till en fast deg. Kavla ut degen, cirka en halv centimeter tjock. Skär ut kakorna med hjälp av mallar som föreställer dödskallar, ben, pumpor och annat läskigt. Mallarna kan du göra av ett tjockare papper. Grädda på bakplåtspapper i 15 minuter i 200 grader. Låt kakorna svalna på galler. Om du vill: Lägg ihop dem två och två med hjälp av någon god fyllning. Garnera med gelé eller glasyr. 50 g smör
drygt 1 dl sirap
1/5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
1 tsk ingefära
1/2 tsk bikarbonat
1 ägg
Fotnot: Samtliga recept är hämtade från Malcolm Birds Häxkonster för praktiskt bruk, Rabén & Sjögren, 1985.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!