Björns företag har många ben att stå på

Framtidens bonde kommer antingen att vara hårt specialiserad eller mångsysslare. Björn Riedmüller hör till de senare. Som mycket ung köpte Björn Riedmüller Stora Sandered på vägen ut mot Stora Askö i Loftahammar.

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-11-24 15:53

- Till en början hade jag köttdjur, men det gav för lite i förhållande till arbetsinsatsen, säger Björn Riedmüller. Så nu satsar jag på flera olika sysslor för att få verksamheten att gå runt.

Björn driver en maskinstation tillsammans med en anställd. I maskinparken finns en uppsättning specialredskap och maskiner som används från Vena i söder till Valdemarsvik i norr.

- Dessutom är jag med i Farmartjänst och gör allt möjligt från att klippa gräs, måla staket, snickra och sätta upp brevlådor åt Posten.

På Stora Sandered odlar han spannmål och vall.

- Det är möjligt att vi kommer att ha djur på gården i framtiden, men mångsyssleriet passar mig väldigt bra.

Fakta/Mångsyssleri

God lönsamhet, investeringsvilja och stark framtidstro. Det utmärker företagare som sysslar med entreprenad, energi, småskaligt livsmedelsföretagande och turism.

Bönder som säljer maskintjänster tror på framtiden och mer än var fjärde vill utveckla verksamheten. Medelintäkterna 2010 var drygt 400 000 kronor, vilket är högst av alla fem undersökta verksamheter. Mer än hälften bedriver snöröjning i någon form, vilket varit lukrativt efter två snörika vintrar.

Hästföretagen går sämre. Dock har två procent intäkter på mer än 1,5 miljoner kronor. Hälften av de tillfrågade företagen drivs av både en man och en kvinna i den operativa ledningen.

Småskaligt livsmedelsföretagande kommer tätt efter entreprenad. Företagen med högst intäkt är de som driver gårdsbutik och egen förädling. Lägst intäkter har biodlarna. Drygt hälften av företagen har både en man och en kvinna i den operativa ledningen.

80 procent av turismföretagarna har intäkter på upp till 100 000 kronor och två procent har intäkter som överstiger 1,5 miljoner kronor. Mer än hälften av företagen leds gemensamt av en man och en kvinna, vilket är högst andel av alla undersökta verksamheter. Sex av tio bedömer lönsamheten som god eller mycket god.

Drygt var fjärde av energiföretagarna planerar att utveckla sin energiverksamhet det närmaste året. 15 procent planerar större investeringar. Det är framför allt yngre företagare, stora företag och de med elförädling som planerar att utveckla företaget. Snittinkomsten ligger på 100 000 kronor men det finns ett stort antal elproducenter som omsätter mer än 500 000 kronor på energiverksamheten. Ju större omsättning ett företag har desto yngre verkar företagaren vara. Energi är den näringsgren där flest företagare upplevt att lönsamheten förbättrats mest senaste året.

Källa: LRF:s undersökning Grönt Entreprenörskap, där 9 000 företagare intervjuats.

Mångsyssleri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om