Biogasen i fokus vid möte i Frödinge

Hur vi ska hitta alternativa energikällor är en brännande aktuell fråga. Vid ett seminarium i Frödinge bygdegård anordnat av LRF, Biogas syd och Energikontoret sydost var det biogas som stod på programmet.

Planerar för biogas. Magnus Ahlsten från Gotland var med på seminarier och berättade om sina planer att tillsammans med fyra andra lantbrukare bygga anläggningar för biogas. Själv har han 50 000 värphöns. Gödseln och de höns som dör beräknas ge energi motsvarande 500 liter bensin per dag. Investeringen han ska göra beräknas till runt 24 miljoner.

Planerar för biogas. Magnus Ahlsten från Gotland var med på seminarier och berättade om sina planer att tillsammans med fyra andra lantbrukare bygga anläggningar för biogas. Själv har han 50 000 värphöns. Gödseln och de höns som dör beräknas ge energi motsvarande 500 liter bensin per dag. Investeringen han ska göra beräknas till runt 24 miljoner.

Foto:

Västervik2006-02-03 00:25
Sven Bergman från LRF sydost inledde med att redogöra för vilka möjligheter man ser för lantbruket i en framtida utbyggnad av biogasanläggningar.
- Vi ser en klar trend där energipriserna stiger och matpriserna sjunker. Att kunna producera egen energi och på så vis bli oberoende vore förstås en stor fördel. Vi märker hur intresset från alla aktörer har ökat bara under det senaste halvåret. I sitt valmanifest har LRF gått ut och lovat att svensk energi kan ge 35 000 nya jobb. Det finns också en hel del EU-pengar att hämta. För att ge rådgivning och hjälp att utveckla projekt har LRF-konsult till exempel fått medel.

En som länge trott på biogas var representanten för Biogas syd Johan Rietz. Han har sedan 1998 kört en bil som går på biogas. Där han bor på västkusten ligger biogasmackarna så tätt att bilen aldrig behöver slå över på den 30 liter stora bensintanken. Men vid färden österut mot Frödinge fanns ingenstans att tanka så det blev att köra en del av sträckan på vanligt bränsle. Han berättade att han betalar runt sex kronor mindre per liter för biogasbränslet än för vanlig bensin. Det gör att de extra 30 000 kronor som han betalat för sin Volvo ändå är en bra investering.
Det område som Biogas syd arbetar inom består av Småland, Blekinge och inom kort också Skåne. Man håller på med en kartläggning av den potential för biogas som finns inom lantbruket. Där kommer de stora gårdarna i södra Sverige att bli en viktig part. Man räknar med att bygga upp nätverk där även restprodukter från livsmedelindustrin, slakterier och kommunernas hushållsavfall och avloppsvatten kan komma till nytta.
Av de grödor som odlas på åkern är sockerbetor det som ger bäst utbyte, nackdelen är att det är kostsamt att odla betor. Majs är en gröda som man också undersöker. Eftersom biogas inte varit intressant under så lång tid är det för närvarnade mycket experiment som pågår för att se vad som är mest lämpat att stoppa i de tankar där processen ska äga rum.

För att utreda hur tankarna ska se ut och hur processen ska hanteras fanns Leif Lindow från Biosystem AB Ludvika på plats.
Han har stor erfarenhet av biogasanläggningar och visade med diverse diagram och siffror vad som händer när organiskt material med tillsats av lösliga organiska föreningar omvandlas till biogas. Han visade också bilder på anläggningar av olika storlekar och modeller som byggds runt om i världen.
Att det krävs en del goda rådgivare och "en bankman som inte är själmordsbenägen" kunde han med säkerhet slå fast. Just den höga investeringskostnaden är det största problemet. Om anläggningen ska bli lönsam, poängterade han, är det viktigt att man är flera lantbrukare som samarbetar och att man ser till att ha avsättning för gasen. I dag tar man bara vara på 60 procent av den energi som utvinns.
- Gör man rätt är det mycket lönsamt och kommer säkert att bli ännu mer lönsamt varefter energipriset stiger, slog Leif Lindow fast. Text och foto:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om