Bioenergi är lantbrukets chans

"Olja är slut som billig energi".

Västervik2005-04-14 00:25
Lantbruket i Sverige har mött minskade intäkter genom effektivisering och mer egenarbete. Dock finns en gräns för sådana åtgärder och den gränsen kan vara nådd eller näst intill. Men ett stigande oljepris öppnar för nya möjligheter. Bioenergi kan vara lantbrukets chans att skapa lönsamhet.
Under onsdagen genomförde LRF Sydost ett inspirationsmöte i Vimmerby där olika möjligheter presenterades. Träffen inleddes med ett studiebesök på Arlas pulverfabrik i Vimmerby (se artikel intill).

- Olja är slut som billig energi, konstaterade Lars-ERik Jansson, från LRF-konsult i Halland. Olja är, som all annan energi, en form av solenergi. Ett av de allra bästa sätten att ta vara på solenergi är fotosyntesen. Det är också världens största batteri där solenergi kan lagras. Nu gäller det för svenska lantbrukare att utnyttja den här möjligheten och det finns många grödor som passar.
2,5 kilo spannmål motsvarar 1 kilo olja. Den vetskapen öppnar nya dörrar. Spannmålen kan eldas direkt och ge värme, den tekniken är redan etablerad och måste övervägas av varje spannmålsproducent.
Pelle Hallén från LRF-konsult gjorde detta uppenbart med några räkneexempel:
- För att värma en normalvilla krävs havreodling på 2,5 hektar. Ska man köpa eldningsolja till samma villa så måste man odla och sälja havre på 39 hektar!

Spannmål kan också omvandlas till etanol och blandas i bensin. Svenska bönder har hög kunskap om odlingen och alla redskap finns på plats. Den är alltså ingen lång startsträcka och investeringskostnaderna är inte heller avskräckande.

Andra grödor som togs upp var vall, hampa, salix, potatis och sockerbetor. Man behöver inte låta grödorna gå genom komagar för att få fram metangas. Det går att få fram i en reaktor på gården. Resultatet blir rågas som kan användas för uppvärmning direkt eller förädlas till bränslegas, elektricitet eller syntetisk diesel. Restprodukten blir en luktlös gödning som har all näring kvar.
Under träffen behandlades också EU-stöd för energigrödor och farmarenergi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om