Fordonsenheten, som drog i gång för ett år sedan, ska samordna alla kommunkoncernens bilar. Inom enheten finns en nystartad bilpool med 15 bilar, som vem som helst i kommunkoncernen kan boka upp sig på. Tanken är att kommunens bilar ska användas smartare, och att det totalt ska behövas färre bilar, vilket sparar både pengar och miljö.
Enligt en beräkning kan det spara runt 600 000 kronor om året, på sikt.
- För närvarande har vi 338 fordon, men när vi har full effekt på det här ska de vara åtta procent färre. Något annat skulle jag se som ett misslyckande, säger Kenneth Andersson, projektansvarig.
Såvida inte verksamheter tillkommer i kommunen, alltså. Vilket det faktiskt har gjort, inom socialförvaltningen. Resultatet har blivit att man i stället fått införskaffa 24 nya bilar, utöver de man redan hade.
Fordonsenheten har även fått skaffa in fler bilar av en annan orsak. Landstingets beställningscentral ska läggas ner, vilket betyder att kommunen inte kan hyra fordon därifrån längre. Sammanlagt är det 156 fordon som försvinner - men förhoppningsvis måste inte alla ersättas.
Jobbet med att skaffa nya bilar - via ett leasingföretag - har tagit mycket tid. Vilket i sin tur gjort att samordningen av bilar, och marknadsföring av den nya bilpoolen, har fördröjts.
Visste ni inte att landstinget skulle sluta med sin uthyrning?
- Vi hade aningar, men trodde att det skulle ske över tid. Det kom väldigt hastigt.
Så snart som möjligt ska Kenneth Andersson ut i verksamheterna och informera om både bilpoolen och den tänkta samordningen av fordon. Målet är att så få bilar som möjligt ska stå oanvända under någon längre tid. Kanske Turistbyrån kan låna skolornas bilar under sommarlovet, till exempel? Nattpatrullen kan även få dela bil med dagsjuksköterskorna.
Responsen hittills har varit blandad från kommunens medarbetare. Några ser fördelarna, medan andra varit rädda för att förlora "sin" bil.
- Jag tror att man rör ihop de här bitarna, det här är inte riktigt förankrat än. Mycket av motståndet handlar om att "de har tagit vår bil".
Det man blandar ihop, tror Kenneth Andersson, är långtidsuthyrningen och bilpoolen, som är en slags korttidsuthyrning. För de som dagligen kör bil i sin verksamhet passar långtidsuthyrningen bra, medan anställda som kanske bara behöver bil en gång i veckan kan använda bilpoolen.
Projektet är treårigt, och år två räknar Kenneth Andersson och Anders Norell, chef för fordonsenheten, med att det börjar ge positiva effekter.
- Just nu är det en kamp mot klockan för att få in bilar efter att landstinget slutat sin uthyrning.
Inom socialförvaltningen har det än så länge inte gett någon ekonomisk besparing - tvärtom har kostnaderna ökat. Men Kicki Johansson, äldreomsorgschef, tycker ändå att fordonspoolen fungerat bra.
- Vi har fått en ökad kvalitet och en förbättrad bilpark.