Kommunens vision innebär att Västervik ska vara ett samhälle där livskvalitet står i fokus och där medborgarna känner glädje, tillhörighet och stolthet över att leva, arbeta och bo. Hur tänker ni att nedläggningar på landsbygden uppfyller kommunens vision?
– Både och, skulle jag säga. Att grundskolorna får vara kvar på landsbygden är en del i det. Sen får vi se hur vi ställer oss till förskolorna. Det är svårt att säga att kommunens vision innebär att det ska vara på ett visst sätt. På landsbygden handlar det ofta om att man vill ha en viss typ av service. Man får också sätta det i relation till "vad kommunen kan erbjuda" och fundera på om det vi kan erbjuda blir bra eller inte. När det gäller grundskolorna på landsbygden så fick vi inte ihop det på ett bra sätt just nu, så därför får skolorna vara kvar.
Om ni stänger ner något så grundläggande som en förskola på landsbygden, hur vill ni stötta de små orterna och hur ska ni kunna attrahera fler medborgare att flytta dit?
– Vi har ännu inte sagt att vi ska lägga ner något, vi har sagt att vi vill se över strukturen. Men om vi skulle behöva lägga ner en verksamhet så måste vi göra det i dialog med de som bor på orten och tillsammans komma fram till vad kommunen kan gör för att stötta, säger Andreas Billtorp och tillägger att han upplever att det är många som undrar varför skola och förskola ses över överhuvudtaget.
Han upplever att många verkar tro att översynen innebär att verksamheter kommer att läggas ner, men så är det inte, enligt Billtorp.
Många som driver företag på landsbygden är oroliga och undrar hur de ska lösa det med barnomsorg.
– Vi har inte sagt att något ska läggas ner. Men jag förstår att man är orolig.
Det kanske är värre att gå i ovisshet och inte veta.
– Vi måste ha lite utredningar att titta på och vi måste låta det ta tid. Vi tar del av delårsrapporter, verksamhetsberättelser och vi pratar med rektorer. Det gör att vi får en bra bild. Och när vi har fått ta del av den osminkade verkligheten behöver vi också fundera på om vi vill fortsätta på samma sätt eller förändra något.
Du säger att ni ska ha en dialog med de som bor på de olika orterna, om ni fattar ett besked om nedläggning. Vad för ni för dialog nu innan besluten tas?
– Dialogen som vi för nu är de barnkonsekvensanalyser som vi gör. Just nu görs utredningar av samtliga verksamheter i kommunen. Man tittar på varje ställe för sig och ställer inte olika verksamheter mot varandra. Man tittar på vilka förutsättningar och vilka bekymmer finns och vad som vore bra respektive dåligt för barnen.
Föräldrar berörs ju också om en förskola läggs ner.
– I barn- och utbildningsnämnden utreder vi de pedagogiska aspekterna. Det är det som är vårt ansvar. Vi gör barnkonsekvensanalyser och tittar på verksamheten.
Görs det konsekvensanalyser för andra frågor än de som rör just barnen och personalen på förskolan?
– Det vägs in.
Är det någon som utreder de frågorna?
– Inte just nu.
Varför är det acceptabelt att barn på landet tvingas åka långt men inte barn i stan?
– Jag har hört de som föreslår att man skulle skjutsa stadsbarn till en landsbygdsskola. Servicen blir bättre där det bor många på samma ställe. Jag har svårt att bemöta frågan på ett seriöst sätt, men jag förstår problematiken och är själv uppvuxen på landsbygden.
Skulle dagbarnvårdare på landsbygden vara ett alternativ om någon förskola lades ner?
– Ja, jag skulle önska att det fanns dagbarnvårdare på landet. Problemet är att vi inte hittar några. Vi har visserligen inte haft någon aktiv annons ute men jag har förstått att det är väldigt svårt att hitta.
Vad får de som bor på landsbygden för sina inbetalda skatter? De betalar samma skattesats.
– Jag förstår den frågan också, men det är samma resonemang som tidigare. Det blir bättre service där fler bor.
Om förskolan i Odensvi skulle stängas, hur stor blir besparingen totalt just där?
– För hyra och kost blir det en besparing på 600 000 kronor. Totalt rör det sig om 2,5 miljoner kronor.
Hur stor blir besparingen på personalen? Avskedas de eller omplaceras till annan förskola?
– De är anställda i kommunen inte på just den förskolan.
Ni har ju pratat om att dra ner på personal inom skola och förskola i hela kommunen, eller hur?
– Det man kan titta på är pensionsavgångar och se vad vi kan göra där. Jag önskar att vi skulle kunna ha kvar så mycket personal som det bara går, och gärna mer personal än vad vi har i dag. Men vi måste dra ner eftersom det blir färre antal barn i kommunen.
Om en förskola läggs ner, på vilken förskola ska barnen gå på istället?
– I utredningarna finns det alltid en plan. Det fanns det också i de utredningar av skolorna som vi redan gjort.
Hur kommer det sig att ni vill bygga en ny förskola i Västervik efter att ni rivit förskolan Älvdansen? Det finns ju fortfarande för många förskoleplatser, behövs en ny förskola?
– Det resonemanget har jag hört förut. Kommunen betalar inget för byggandet av en ny förskola istället för Älvdansen. Vi får en ny fräsch förskola med samma hyra som tidigare när den nya förskolan är klar. Dessutom har vi ungefär 150 tomma förskoleplatser i stan och lika många på landsbygden och i dag betalar vi hyra för de tomma platserna. De pengarna vill vi hellre lägga på barnen och fler i personalen.
Hur definierar ni kvalitet?
– Vi plockar information från verksamhetsplan, delårsrapport och dialoger. Det allra yttersta när det gäller kvalitet kan exempelvis vara hur lätt en förskola eller skola har att följa läroplanen.
Kan nattis fredas nu när ni tillför mer pengar till förskola och skola?
– Nattispengen kommer att användas till ordinarie verksamhet. Pengarna räcker inte just nu så vi måste välja och prioritera den lagstadgade verksamheten. Om vi skulle vilja ha kvar nattis så skulle vi istället behöva minska på personalen i skolor och förskolor. Genom att pausa nattis kan vi hålla kvar kvaliteten i ordinarie verksamhet. Men beslutet är inte klubbat förrän det är klubbat på kommunfullmäktige.
Har ni funderat på att minska ner nattis istället för att pausa?
– Ska vi ha nattis så ska vi ha det. Det är inget alternativ.
När kommer förslagen på möjliga besparingar att presenteras?
– Den grova tidsplanen är före årsskiftet.