Oppositionens Marcus Fridlund (S) ifrågasätter om Billtorp (M) kommer kunna sitta på sin post och fatta beslut i framtiden.
– Ska vi ha en ordförande som jävar ut sig titt som tätt? Eftersom han jävade ut sig när det gäller besparingsförslagen kändes det som att han ville slippa ta ansvar, säger barn- och utbildningsnämndens andre vice ordförande, Marcus Fridlund (S).
– Det argumentet blir konstigt. Jag har ju varit väldigt aktiv i media att förklara vad effektiviseringsförslaget handlar om. Hade jag velat slippa ansvar hade jag inte ens försökt förklara, svarar Billtorp (M).
Det politiska bråket handlar om att Andreas Billtorp (M) anmälde sig jävig och alltså inte deltog i beslutet när listan på besparingsförslag skulle godkännas av barn- och utbildningsnämnden.
Billtorp är anställd i gymnasieskolan. Förvaltningen hittade dock inga möjliga besparingar inom gymnasiet, och listan som låg på bordet rörde annan skolverksamhet.
Billtorp själv tycker inte att det är konstigt att han anmälde sig jävig.
Trots att gymnasiet inte nämndes i besparingsförslagen så hade alla ledamöter kunnat yrka på att besparingslistan skulle utvidgas till att innefatta gymnasieskolan. Hade Billtorp (M) avstått från att göra ett sådant yrkande så hade ingen kunnat veta om det berott på hans politiska hållning, eller på hans anställning, menar han.
– Då är det snarare klädsamt att anmäla jäv, säger Billtorp (M).
Fridlund (S) håller dock inte alls med:
– Hade tjänstemännen skrivit fram ett förslag där gymnasieskolan fanns med hade Billtorp kunnat vara jävig. Nu var han inte det.
Fridlund (S) förklarar att han aldrig uppfattat att Billtorp (M) faktiskt tagit ett jävigt beslut. Snarare tycker han att Billtorps (M) anmälda jäv är ett svepskäl för att inte behöva delta i det här obekväma beslutet.
– Det handlar om att en ordförande inte ska kunna jäva ut sig ibland, och ibland inte. I mitt tycke kan man inte heller avstå från att ta ett beslut på grund av jäv, och sen debattera frågan i media, säger Fridlund, och fortsätter:
– Hur ska man göra kring budgeten sedan? Nu har han bestämt sig för en nivå där han anser att han är jävig, och måste förhålla sig till det framöver.
Billtorp (M) förklarar att gymnasieskolans linjer är uppdelade i fyra rektorsområden. I budgeten fungerar gymnasiepotten så att en summa delas ut av politikerna, och sedan är det gymnasiet själva som fördelar pengarna, utan politisk inblandning. Billtorp menar att han själv alltså inte kan påverka hur stor del av potten som ska gå till hans rektorsområde och arbetsplats.
– Jag har läst juridiken noga, och i princip är jag inte jävig så länge beslutet inte rör min direkta arbetsplats, alltså rektorsområde fyra. Historiskt har det hänt två eller tre gånger per år att jag anmält jäv, när jag suttit i barn- och utbildningsnämnden, säger Billtorp (M), och konstaterar:
– Det blir väldigt svårt att få ihop någon nämnd över huvud taget, om man ska hitta någon som inte har någon koppling alls till skolverksamheten.
Även oppositionsråd Dan Nilsson (S) ifrågasätter Billtorp (M) och kräver ett svar på nästa fullmäktigemöte, om Billtorp ser några framtida problem med att så tidigt i mandatperioden "redan anmält jäv i en så pass viktig fråga".