Billigt guld blir dyr affär

Billigt guld kan bli en dyr affär. Flera Västerviksbor har köpt guld utomlands till riktiga skojarpriser.

LURAD. Ringar, halsband och öronhängen. I förhoppning att göra en bra affär blir resultatet det motsatta för många utlandsresenärer.

LURAD. Ringar, halsband och öronhängen. I förhoppning att göra en bra affär blir resultatet det motsatta för många utlandsresenärer.

Foto: Ilkka Ranta

VÄSTERVIK2016-04-26 07:30

Sol, värme och exotiska resmål. Och så juvelerare och smyckehandlare som med stor övertygelse säljer glittrande guldsmycken till turister. I många fall är det visserligen guld som glimmar – men ofta säljs guldet till ett hiskeligt överpris, berättar guldsmeden Ulrika Pecher, som vill uppmärksamma den här typen av tvivelaktig handel.

– Vi har sett exempel där utlandsresenärer betalat 40 000 kronor för guld utomlands som vi senare värderat till 20 000 kronor här hemma. De har helt enkelt betalat mycket mer än det är värt, i tron om att de gjort ett fynd i ett land där allt annat är billigt, säger hon.

Det är inte ovanligt att känna skam över att man blivit lurad.

– Många säger till exempel att de inte vågat tala om för de vuxna barnen vad de betalat för smyckena eller guldet. Ofta känner de på sig redan innan de fått smycket värderat att de betalat för mycket.

Under förra våren kom en våg av fall där Västerviksbor köpt guld till överpriser. På några månader värderade Pecher ett tiotal personers semestersmycken.

– Det är jättetråkigt att behöva tala om för kunden att denne betalat mycket mer än om de hade köpt varan i Sverige.

Så hur ska man göra för att undvika att bli lurad på semestern?

– Om man ska handla guld och ädelstenar på utlandsresan så ska man absolut se till att vara påläst om priser och kvalité innan. Sök information, är mitt råd. Lurad blir man ju egentligen inte, man går ju med på att köpa varan, men till ett väldigt högt pris, tyvärr.

Lite ovanligare är det med falskt guld – även om det också förekommer. Det är något som också förekommit i Sverige, men på ett helt annat sätt.

– För några år sedan blev ganska många lurade av personer som stod utmed vägarna och som påstod att de fått fel på bilen. För att kunna ta sig därifrån ville personen låna en femhundring och som en form av betalning gavs en klackring som påstods vara i guld. Det visade sig vara mässing.

Konsumentverkets enhet Konsument Europa hanterar anmälningar om smycken köpta på utlandssemestern några gånger i månaden.

– I stort sett alla ärenden vi har haft gäller guldsmycken köpta i Turkiet. Eftersom Turkiet inte är ett EU-land kan vi inte hjälpa till i de ärendena utan får hänvisa till det egna landets motsvarighet till konsumentverket. Om det däremot handlar om ett EU-land kan man få hjälp via oss, säger Fanny Andersson, handläggare på Konsument Europa.

– Generellt gäller samma sak som hemma för att undvika att bli lurad – om något låter för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. Att läsa på innan om den produkt man ska köpa är jätteviktigt och att man har koll på vem eller vilket företag man gör affärer med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om