Billigare transporter har testats

Många distributionsföretag har affärsidén att ta godset från dörr till dörr. Men när det gäller transporter till stadskärnor är det en dålig affärsidé. Transporterna blir dyra, dåliga för miljön och det skapar onödig trängsel.

Effektivare. Jan Eriksson har forskat kring hur varutransporter i städer kan bli mer effektiva.  Foto: VTI

Effektivare. Jan Eriksson har forskat kring hur varutransporter i städer kan bli mer effektiva. Foto: VTI

Foto:

Västervik2007-08-17 00:25
Ett test i Linköping visar att alla vinner på att samarbeta i stället.
Det är trångt på gatorna i många svenska städer. Ett av problemen är varutransporterna.
- I dag är det avsändaren av varan som bestämmer hur distributionen görs. Det är egentligen fel, för effektivast skulle det bli om beställaren fick välja. Beställaren vill ha så få leveranser som möjligt, och det är också vad staden och invånarna vill, säger Jan Eriksson, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.
I Linköping har man testat ett system för samdistribution mellan 2003 och 2006. I systemet ingick de tre stora speditörerna DHL, Schenker och Poståkeriet. Allt gods till centrala Linköping kördes till en terminal utanför staden. Där sorterades godset efter vart det skulle och sedan kördes det ut på det mest effektiva sättet, oavsett vilken distributör som ursprungligen haft ansvar för transporten. Rent praktiskt delades Linköping in i tre delar och de tre företagen ansvarade för var sin del.

Resultaten av försöket är entydiga. Behovet av fordon minskade med mellan 25 och 30 procent och den totala tiden för utkörning minskade med 20 procent. Dessutom minskade den totala körtiden i city med över 50 procent.
- För åkerierna blev resultatet helt enkelt att de tjänade mer pengar. Den sista lilla biten i transporten är den dyra delen, säger Jan Eriksson.
Även om man räknar in nya kostnader för drift, personal och administration minskar kostnaderna med upp till 20 procent för distributörerna. Det är mycket i en bransch med så låga marginaler som transportbranschen.
- Hade ännu fler distributörer varit med så hade besparingarna blivit ännu större.

Men någon fortsättning av just det här projektet blir det inte eftersom ett av de deltagande företagen hoppat av. På lokal nivå ville företaget fortsätta men huvudkontoret sa nej. Enligt Jan Eriksson ansåg man att det skadade varumärket att inte köra godset från dörr till dörr.
- Men från dörr till dörr är ingen bra idé i alla lägen, det är bättre med från dörr till en terminal utanför staden. Sedan finns det effektivare sätt att sköta transporten.
En fortsättning av försöken blir det ändå, fast i annan tappning. Den här gången ska man inte samordna transporterna till alla butiker i staden utan till ett köpcentrum.
- Det blir mycket enklare eftersom centrumets fastighetsägare kan bestämma hur man vill ha godsleveranserna, säger Jan Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om