Billigare elkostnader för hyresgäster

Det finns pengar att tjäna för både hyresgäster och hyresvärdar med gemensamma inköp av el. I Västerviks kommun har Bostadsbolaget infört systemet på Prästgårdshöjden i Gamleby, och fler områden kan bli aktuella.

Gemensamt avtal. På Prästgårdshöjden i Gamleby har fastighetsägaren ordnat ett gemensamt elavtal till samtliga lägenheter. Malin Lindh bor i en trea i området, och hon är mycket nöjd med de låga elpriserna. FOTO: HANS BRANDIN

Gemensamt avtal. På Prästgårdshöjden i Gamleby har fastighetsägaren ordnat ett gemensamt elavtal till samtliga lägenheter. Malin Lindh bor i en trea i området, och hon är mycket nöjd med de låga elpriserna. FOTO: HANS BRANDIN

Foto:

Västervik2006-01-05 00:25
- Vi för en dialog med hyresgästerna och om vi märker att det finns ett intresse så går vi vidare. I framtiden kan bland annat Långrevsgatan i Västervik bli aktuellt, säger Sven-Åke Lindberg, VD på kommunala Bostadsbolaget.
Med systemet kan både hyresgäster och fastighetsägare spara pengar på elräkningen.

I stället för att varje hyresgäst har ett eget elavtal tecknar hyresvärden ett gemensamt avtal för samtliga lägenheter i huset, vilket innebär lägre fasta avgifter och pressade elpriser.
- Jag skulle tro att en hyresgäst kan spara i snitt 1 000 kronor per år med gemensamma elinköp, säger Gunnar Wiberg på de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo.
- Varför ska varje enskild hyresgäst teckna ett eget abonnemang med höga fasta avgifter, när det räcker med ett avtal för hela huset? I ett hus med många lägenheter rör det sig om flera tusenlappar i lägre fasta avgifter, fortsätter han.

I Västerviks kommun införde Bostadsbolaget systemet på Prästgårdshöjden i Gamleby för två år sedan. Malin Lindh bor i en trerumslägenhet tillsammans med sin nioåriga son, och hon är nöjd med systemet.
- Jag betalar omkring 250 kronor i månaden för min el. Då har vi bland annat mikrovågsugn och tvättmaskin som vi använder varje dag, berättar hon.
Elkostnaden läggs på hyresavin, där det också specificeras hur mycket el som har använts och vad den kostar.
- Det är kanonbra. Jag tänker aldrig på elkostnaderna och behöver inte oroa mig för dyra elavtal, säger Malin Lindh.

Även på Hyresgästföreningen i Västervik är man positiv till systemet med gemensamma elinköp. Lars Hilding berättar att många av deras medlemmar hör av sig och hoppas att även de ska få gemensamma elinköp.
- Det blir ju billigare för hyresgästen, så visst tycker vi att det är ett bra system. Några negativa reaktioner har vi inte fått in, säger han.

Gunnar Wiberg på Sabo hoppas nu att det ska bli lättare för bostadsföretagen att införa systemet med gemensamma elinköp. Organisationen har länge arbetat för att få till stånd en lagändring för att göra det ännu enklare att införa systemet.
- I dag säger lagen att det är tillåtet att införa det här systemet i varje enskilt hus, men inte för ett helt område tillsammans. Det vill vi ändra på så att det i framtiden blir möjligt för bostadsbolagen att ha gemensamma avtal för hela områden.
- Jag vet inte hur snart en sådan lagändring kan komma till stånd, men det ryktas om att det ska komma ett lagförslag i början av det här året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om