Billiga torkarblad bäst i test

Kvaliteten på torkarblad har förbättrats avsevärt de senaste fyra åren, visar Testfaktas laboratorietest av nio fabrikat. Testet visar också att billiga torkarblad är lika bra som dyra.

Bladens gummilister slits när sand och smuts hamnar på vindrutan under körning, vilket leder till sämre torkresultat. Laboratoriet undersökte hur känsliga bladen är för den här typen av slitage. Foto: Testfakta

Bladens gummilister slits när sand och smuts hamnar på vindrutan under körning, vilket leder till sämre torkresultat. Laboratoriet undersökte hur känsliga bladen är för den här typen av slitage. Foto: Testfakta

Foto:

Västervik2011-10-29 00:04

I helgen går vi över till vintertid och framför oss ligger månader av mörker, kyla, snö och slask. Då är det inte bara bilens däck som bör ses över, utan även torkarbladen. Varje år får mellan 30.000 och 40.000 bilar anmärkning på vindrutetorkarna vid bilbesiktningen.

- I de flesta fall rör det sig om tydligt skadade blad. Men det är inte alltid som man kan se på bladen att gummit har blivit sämre. Gummit hårdnar och slits av väder och vind, säger Morgan Isacsson, ansvarig för kontrollbesiktningen på Bilprovningen.

Klicka på bilden för att se hela testresultatet som pdf-fil.

Testfakta gav därför SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i uppdrag att testa torkförmåga och hållbarhet på nio fabrikat av torkarblad i prisspannet 39 kronor upp till 440 kronor. Man kan direkt konstatera att det har skett en generell förbättring i kvaliteten jämfört med förra gången Testfakta testade torkarblad 2007.

- Det är möjligt att gummimaterialen har blivit bättre eller att det handlar om design, säger ingenjören Johanna Hallström, som projektlett testet på SP.

I själva torktestet användes en vindruta från en Volvo S60 som smutsades ned med en blandning av bland annat sand, kolpulver, vulkaniserat gummi och destillerat vatten. Vid testet 2007 skiljde det mycket mellan de bästa och de sämsta bladen.

- Här har det skett en tydlig förbättring. Alla fabrikat får mycket bra torkresultat och skillnaderna går inte att se med blotta ögat, säger Johanna Hallström.

Även torkarbladens hållbarhet har förbättrats. Bladens gummilister slits när sand och smuts hamnar på vindrutan under körning, vilket leder till sämre torkresultat. Laboratoriet undersökte hur känsliga bladen är för den här typen av slitage. Bäst slitstyrka har Biltema, medan SWF och Trico är känsligast.

- Men det skiljer inte särskilt mycket mellan de olika bladen. Och jämför man med förra gången är årets resultat generellt mycket bättre, trots att vi faktiskt ökade kraven i årets test med grövre sandpapper, säger Johanna Hallström.

Men det är inte bara sand och smuts som påverkar torkarbladen negativt. Även väder- och temperaturförhållanden har betydelse.

- Ett bra torkarblad ska vara flexibelt och mjukt för att kunna följa vindrutans form. Men såväl kyla som värme och solljus kan göra gummit hårdare, vilket alltså försämrar torkeffekten.

Laboratoriet testade detta genom att först utsätta gummit för 500 timmar utomhusklimat med ömsom solljus, värme och regn. Enligt Johanna Hallström motsvarar det ungefär en svensk sommar. Därefter mätte man hur mycket hårdare gummit hade blivit. Samma mätning gjordes efter att gummit kylts ned till minus tio grader Celsius.

- I dessa tester skiljer det sig lite mer åt mellan bladen. Vissa förändras inte alls, medan andra helt klart blir hårdare, säger Johanna Hallström.

Mest påverkade av de olika väderförhållanden blev Volvo och Bosch 801S, som båda är relativt dyra fabrikat. Och precis som förra gången Testfakta jämförde torkarblad kan man konstatera att priset inte är något bra riktmärke för kvaliteten på bladen. Testets båda lågprismärken klarade sig båda bra, varav Biltema hamnar på delad förstaplats.

- Testresultaten är överlag ganska jämna och skillnaderna i pris är helt klart större än skillnaderna i kvalitet, säger Johanna Hallström.

Hur ofta ska man då byta torkarblad till bilen? Rekommendationerna säger var sjätte månad, och en tumregel brukar vara varje gång man byter däck. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är effektiva torkarblad viktigare än man tror, enligt Morgan Isacsson på Bilprovningen.

- Undersökningar har visat att cirka 70 procent av alla olyckor beror på att man inte ser eller syns i trafiken. Slitna torkarblad är en av flera faktorer som bidrar till försämrad sikt. Väl fungerande torkarblad är extra viktigt under vinterhalvåret när det är mörkt och vägarna är fulla med slask och smuts, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om