Billiga batterier pallar inte för kylan

När kylan slår till kan bilen krångla. Ett nytt batteri kan vara lösningen. Men Testfaktas test av tio olika bilbatterier visar att billiga fabrikat har svårt att klara bistert vinterväder.

Bo Eriksson från golvföretaget Bbm är på plats vid framtidens tingshus. Den 2 mars ska det vara klart för inflyttning. Foto:Karin Hertz

Bo Eriksson från golvföretaget Bbm är på plats vid framtidens tingshus. Den 2 mars ska det vara klart för inflyttning. Foto:Karin Hertz

Foto: Hertz Karin

Västervik2010-01-30 00:00
För att starta en Volvo V70 krävs 2 400 watt från bilens batteri. Men fungerar alla fabrikat av bilbatterier lika bra, oavsett klimat? Testfakta bad SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testa tio olika bilbatterier på den nordiska marknaden för att se hur de presterar i såväl varmt som kallt klimat.

- Batterier fungerar sämre i kyla. Mest beroende på sämre ledningsförmåga i elektrolyten, men även på ökat motstånd i de elektrokemiska reaktionerna, säger Peter Leisner på SP.

Se hela testresultatet som pdf-fil. 

Batterierna laddades upp till 100 procent med ett spänningsaggregat och med hjälp av en startmotorsimulator testades sedan batteriernas kapacitet. Startmotorn kördes först i tio sekunder och sedan i en minut, vid 20 grader. Därefter laddades batterierna upp igen, innan de utsattes för samma urladdning, plus ett moment på 120 sekunder. Denna gång i 20 minusgrader. Vid 20 grader presterade batterierna relativt likvärdigt. Men vid 20 minusgrader var situationen en annan. Efter att startmotorn körts i 120 sekunder klarade till exempel Biltema och Nordströms Ca/Ca 56530 endast av att leverera 2 016 respektive 1 989 watt, alltså klart under gränsen för vad som krävs för att bilen ska starta. Detta med ett helt nytt batteri som laddats upp till full effekt. Med ett använt batteri förändras prestandan i vissa avseenden. - Om man enbart kör kortare sträckor är inte batteriet på långa vägar fulladdat. Det innebär att Biltemas och Nordströms batterier kanske skulle få problem med att starta bilen efter upprepade startförsök, säger Joakim Lindeblom, testledare på SP. Även batteriernas uthållighet testades. Startmotorn kördes på full effekt för att på så sätt fastställa hur läge batterierna klarar av att leverera en effekt på minst 2 400 watt. Även här klarade sig Biltemas modell sämst. Redan efter 01:34 var watteffekten under 2 400. - Om man har en diesel- eller bensindriven värmare i bilen som gått en halvtimme, och sedan försöker starta bilen är det bättre att ha ett batteri med bra uthållighet, säger Joakim Lindeblom, De batterier som klarade sig bäst var Tudor T-852, Global 508035 och OKQ8. De sistnämnda presterade i stort sett identiskt. Kanske inte så konstigt eftersom Global tillverkar OKQ8:s batteri. Slutsatsen torde alltså i det här fallet vara relativt enkel att dra. De billigare batterierna funkar bra i varmare väder, men har problem i kyla. Att som Kirunabo förlita sig på Biltema och Nordström Ca/Ca 56530 är nog ingen bra idé. Bor man däremot i södra Sverige kan man dock spara några hundralappar och välja de billigare alternativen. Vilket val män än gör finns det en poäng med att underhålla sitt batteri för att undvika att bli strandsatt i kylan. Ett batteri åldras nämligen snabbare om det inte är ordentligt uppladdat. Enligt Joakim Lindeblom är det en enkel match underhålla sitt batteri. - Man kan till exempel montera in en bilbatteriladdare som går tillsammans med en elektrisk motorvärmare, när bilen inte används. Då håller batteriet mycket längre. Men det funkar inte på ett batteri som är helt slut. Så det gäller att underhålla det medan det fortfarande är någorlunda bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om