Billig middag hela veckan

Ibland är det tomt i plånboken och mer månad kvar än lön. Men lugn, det går att koka soppa på en spik.

Det går att fixa middag till hela familjen i en vecka för 400 kronor om det kniper. Ingen lyx, mycket billiga basvaror och inga halvfabrikat är receptet.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Det går att fixa middag till hela familjen i en vecka för 400 kronor om det kniper. Ingen lyx, mycket billiga basvaror och inga halvfabrikat är receptet.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Västervik2008-10-17 00:07
Med rätt recept och lite karaktär fixar du middag för hela familjen i en vecka för 400 kronor.Det är lika bra att säga det på en gång - ska det vara så här billigt blir det ingen lyx. Nästan inget kött, inga efterrätter och vatten att dricka till maten, men det kan inte hjälpas när det finns för mycket månad kvar i slutet av lönen.- Satsa på basvaror som potatis, ris, pasta, lök och morötter, tipsar Lotten Thörngren, som har skrivit flera kokböcker med recept på billig mat. - Tänk säsongsbetonat och köp det som är billigt just nu. I princip gäller bara råvaror, inga halvfabrikat.Vill man piffa till det lite ska man satsa på bladpersilja som dekoration och krydda, tycker Lotten Thörngren. - Den är billig och står sig länge, innehåller järn och vitaminer och känns fräsch att strö över maten. Bladpersilja finns ofta i lösvikt, och då blir det billigt. Det som inte går åt kan man frysa in.Annat gott att ha till maten är avokado eller fårost. Strör man det över maten när den är färdig behövs inte mycket. Det riktigt billiga alternativet är finhackad rå lök - allt för att inte budgetmiddagen ska kännas alltför tråkig.
En veckans 400-kronorsmeny
Måndag: Pasta med morotssås. Fräs morötter, lök och vitlök, blanda i tomatpuré och en klick créme fraîche, späd med en skvätt vatten, så har du en god sås till pasta eller ris.Tisdag: Potatis- och purjolökssoppa, vitlöksbröd. Gör vitlökssmör av bordsmargarin, vitlök, finhackad bladpersilja, salt och svartpeppar och bred på rostat bröd. Soppa på potatis, purjolök, salt, vitpeppar, grönsaksbuljong och créme fraiche.Garnera med persilja.Onsdag: Lottens fisk med ris och fisksås-sås. Dela billig fisk, typ alaska pollock, i portionsbitar. Tillaga och servera med en sås på thailändsk fisksås (eller ljus soja om man har det hemma), koriander, lime, chili och lite olja. Servera med ris.Torsdag: Blodpudding med strimlad vitkål och lingonsylt.Fredag: Lottens wok med biff och ris. Woka haricouverts, biff, strimlad vitkål, vitlök och ingefära i lite olja, skvätt i soja efter smak. Servera med ris. En lövbiff räcker till hela familjen om man strimlar den fint och har den i woken. Strö över sesamfrön och sweet chilisås om du har hemma, annars är det inte läge att lägga pengar på det nu. Ät med ris.Lördag: Pasta med tonfisk och broccoli. Rensa och dela broccoli. Skala och klyfta lök. Skala och slanta morötter. Fräs broccoli, lök och morot i olja. Blanda i créme fraiche, tonfisk och pressad vitlök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med pasta. Söndag: Pannkakor med sylt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om